PERIOADELE STRESANTE PREDISPUN ORGANISMUL LA BOLI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein" din New York, citaţi de descoperă.ro, afirmă că, după o perioadă stresantă, apar boli din cauza fenomenului decepţiei, care scade imunitatea şi predispune corpul la suferinţe, susţinând că cel mai bun tratament este prevenţia.

„În cadrul studiului nostru, am rugat persoanele suferinde de migrene să îşi monitorizeze simptomele într-un jurnal electronic, timp de trei luni.

S-a dovedit faptul că nivelul de stres al participanţilor nu a avut un impact asupra apariţiei migrenei, dar scăderea nivelului de stres al acestora a fost asociată cu debutul migrenelor, care au crescut ca intensitate în următoarele şase până la optsprezece ore, dovadă a fenomenul decepţiei.

Fenomenul decepţiei poate fi însoţit şi de crize de astm, boli autoimune (lupus, Crohn), probleme la nivelul sistemului digestiv şi boli ale pielii, precum eczema sau psoriasis-ul. Este de mult ştiut faptul că stresul afectează organismul în sens negativ, însă cercetările noastre pot demonstra acest lucru cu exactitate. Înţelegerea modalităţii de funcţionare a fenomenului decepţiei ajută la explorarea modalităţii în care stresul afectează organismul şi motivele pentru care o face.

De-a lungul perioadelor stresante, corpul elimină o serie de hormoni cheie (precum cortizolul, norepinefrina, adrenalina) pentru a se pregăti de lupta cu problemele pe care le întâmpină şi pentru a nu ceda. De-a lungul acestui proces, cortizolul poate reactiva infecţii virale latente precum herpesul, virusul Epstein-Barr (care induce febră, stări acute de oboseală, inflamarea gâtului şi a glandelor), iar simptomele acestora se vor manifesta timp de câteva zile.

Între timp, în perioadele de pericol, atunci când corpul se află sub presiune, eliminarea hormonilor cheie precum cortizolul sau adrenalina vă vor împiedica să simţiţi durere, ceea ce este un avantaj, deoarece puteţi rezolva problemele fără a fi afectaţi din punct de vedere somatic.

O modalitate de a preveni fenomenul decepţiei este conştientizarea posibilei apariţii a acestuia şi pretratamentul în momentele cu risc de stres (meditaţie, ore de somn suficiente, alimentaţie sănătoasă - reducerea zahărului, cafelei şi nicotinei - mişcarea zilnică şi băile calde).

De asemenea, acupunctura şi masajul au fost dovedite eficiente în prevenţia fenomenului de decepţie, la fel ca şi infuziile naturale din plante (ceaiurile), care au un efect relaxant şi calmant şi sunt recomandate în cantităţi mai mari, înainte de culcare, evitând, totuşi, ceaiurile care conţin cofeină (ceaiul negru, alb sau verde). Ele pot fi înlocuite cu succes de ceaiurile de lavandă, tei sau muşeţel", ne sfătuiesc specialiştii.

 

Lasă un comentariu