BREXIT! Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană!

Distribuie pe:

După 43 de ani de apartenenţă la Blocul Comunitar, Marea Britanie a votat, joi, cu un scor de 52% la 48%, pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Peste 30 de milioane de alegători şi-au exprimat opţiunile, rata de participare fiind de 72,2%. Din numărul total de alegători, peste 17 milioane s-au pronunţat pentru Brexit.

Capitala Londra şi Scoţia au votat covârşitor pentru rămânerea în UE, în timp ce, în majoritatea zonelor, precum şi în Ţara Galilor s-a votat masiv pentru ieşirea din Uniune. Aşa cum era de aşteptat, pieţele financiare au reacţionat la rezultatul referendumului, moneda britanică, lira sterlină, coborând la cea mai scăzută cotaţie faţă de dolar, de după 1985.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat vineri că Brexitul este „o lovitură adusă Europei, o lovitură adusă procesului de unificare europeană" şi a anunţat că i-a invitat luni, la Berlin, pe preşedintele francez François Hollande, premierul italian Matteo Renzi şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit AFP, citată de Agerpres. În opinia lui Merkel, statele membre ale UE trebuie să se abţină de la adoptarea unor decizii rapide în urma votului britanicilor favorabil părăsirii UE, notează sursa citată.

Lasă un comentariu