IUBIREA EXPRIMATĂ NE ACTIVEAZĂ ÎNTREGUL SISTEM NEUROLOGIC

Distribuie pe:

Psihologul român Alexandru Pleşea, citat de descopera.ro, susţine că emoţia iubirii produce o forţă atât de mare în interiorul nostru, încât toate cele cinci simţuri ni se intensifică: gustul este altul, atingerile devin mai intense, privirea mai vigilentă, auzul mai calibrat şi mirosul mai fin.

Potrivit psihologului Pleşea, cuvintele „Te iubesc!" nu trebuie să devină un simplu clişeu pe care îl spunem când suntem fericiţi, pentru că ele au o putere atât de mare încât sunt în stare să activeze întregul sistem neurologic din creierul nostru. Prin această influenţă generează o stare euforică la nivelul întregului corp.

„Iubirea este considerată singura stare care îl conduce pe om spre descoperirea adevăratei intensităţi a puterii sale. Totuşi, dincolo de aceste efecte pozitive, gândurile, obiceiurile şi prejudecăţile îl împiedică, în general, pe omul modern să o trăiască intens şi pe termen lung.

Iubirea, ca stare, o avem genetic întipărită în fiecare dintre noi, este substanţa primă din care suntem clădiţi, însă mintea noastră a generat un sistem alternativ, care estompează sau remodelează fluxul de iubire care ne curge prin fiecare celulă a corpului nostru. Acest sistem alternativ, construit artificial de creier, care a primit aceste învăţături de la societatea contemporană, ne împinge toate cele cinci simţuri spre iubire unilaterală, spre iubire condiţionată şi spre orgolii în dragoste.

În această stare duală în care trăim (iubirea înseamnă libertate totală - iubirea presupune condiţii), experimentăm confuzia, stresul şi stările de anxietate şi ne este foarte greu să vedem şi să experimentăm acest sentiment în starea lui pură. Iubirea are nevoie să fie înţeleasă ca fiind neschimbătoare, necondiţionată de gânduri, nu fluctuează şi nici nu depinde de factorii externi, ea fiind un proces al inimii, şi nu al gândurilor. Gândurile sunt de fapt obişnuinţa minţii, care de cele mai multe ori distrug căsnicii, relaţii, colaborări.

Simbolul sentimentului de iubire, în toată convenţia noastră socială, este expresia «Te iubesc!», iar implicaţiile acesteia au depăşit cu mult graniţele sale iniţiale. Poveştile de dragoste aflate la început sunt guvernate de iubire pasională, care activează o cantitate mare de oxitocină (hormonul fericirii şi al ataşamentului). «Te iubesc!» va transfera omul dintr-o stare fizică într-una pur spirituală. Cu cât repetarea acestor cuvinte va fi confirmată unul altuia, cu atât mai mult omul va fi readus la starea iniţială, puternică şi transcendentală.

Spuneţi-le des copiilor, părinţilor, bunicilor, fraţilor, verişorilor, soţiilor, soţilor, iubiţilor şi iubitelor acest «Te iubesc!», iar depresiile, supărările şi toate stările negative produse de creier pot dispărea instantaneu", ne îndeamnă psihologul Alexandru Pleşea.

Lasă un comentariu