EUROPA SE AȘTEAPTĂ LA CE-I MAI RĂU! ÎN ROMÂNIA, SE PRACTICĂ... MANEAUA ȘI CONSUMUL DE USTUROI!

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat, ieri, ritmul lent, “inacceptabil” cu care se desfășoară vaccinarea împotriva COVID-19 în Europa, care se confruntă cu “cea mai îngrijorătoare situație epidemică după mai multe luni. Ritmul lent de vaccinare prelungește pandemia”, a deplâns filiala europeană a OMS, subliniind că numărul de noi cazuri din Europa a crescut puternic în ultimele cinci săptămâni, informează AFP.

Campania europeană de vaccinare a fost afectată de întârzieri și sincope, iar numărul infecțiilor este în creștere în multe țări. Se reintroduce carantina, în efortul guvernelor de a lua măsuri drastice împotriva celui de al treilea val pandemic.

 

GERMANIA - restricțiile au fost prelungite până la 18 aprilie, dar carantina în perioada sărbătorilor pascale a fost anulată după ce această inițiativă a fost criticată pe scară largă. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că a fost o “greșeală să încercăm să introducem măsuri suplimentare într-un termen atât de scurt”.

Alte măsuri de relaxare vor fi, însă, interzise în zonele în care infecțiile depășesc 100 de cazuri noi la 100.000 de persoane, pe o perioadă de șapte zile.

Oamenii trebuie să poarte acum măști de protecție - măști chirurgicale de unică folosință sau aparate de respirat filtrante (FFP2), în magazine și în mijloacele de transport public.

Ultima oră! Medicii de ATI din Germania cer lockdown în țară pentru două săptămâni. Cadrele medicale se tem că sistemul de sănătate este suprasolicitat, potrivit DW.

 

FRANȚA - carantină pe întreg teritoriul național! Aproape o treime din populația franceză din Paris și din împrejurimi, precum și din nordul țării și din sudul orașului Nisa, intrase într-un nou blocaj pe timp de o lună, începând din 20 martie. Alte trei regiuni franceze, inclusiv orașul Lyon, erau supuse acelorași măsuri începând cu 26 martie, timp de patru săptămâni, informează BBC.

Activitățile economice neesențiale au fost suspendate, dar școlile și saloanele de coafură au rămas deschise.

Cetățenilor li s-a permis să facă mișcare în aer liber la mai puțin de 10 km de domiciliul lor, dar nu și să se deplaseze în alte regiuni ale țării fără un motiv bine întemeiat. Cei din zonele afectate au fost obligați să completeze un formular pentru a explica de ce își părăsesc locuința.

Barurile din Paris sunt închise de la mijlocul lunii octombrie.

Ultima oră! Agențiile internaționale de presă au difuzat știrea potrivit căreia președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a adresat cetățenilor, miercuri, 31 martie, anunțând carantină națională timp de o lună, solicitându-le să se mobilizeze în luna aprilie pentru a lupta cu pandemia.

Aceste reguli, valabile pentru întreg teritoriul, prevăd restricții de circulație de la ora locală 19 până la 6, închiderea anumitor centre comerciale și restricții de deplasare. Două din cele trei săptămâni de închidere a școlilor vor corespunde cu vacanța de primăvară, măsură care va fi valabilă în toată țara.

 

ITALIA - carantină totală în perioada Paștelui. Magazinele, restaurantele și școlile sunt din nou închise în mai mult de jumătate din Italia, inclusiv în Roma și Milano.

Oamenii trebuie să rămână acasă, cu excepția deplasării la locul de muncă, la medic sau din alte motive întemeiate.

Timp de trei zile, de Paști (3-5 aprilie), țara se va afla în carantină totală.

Școlile din Italia sunt acum închise din nou în mai mult de jumătate din țară.

Ultima oră! Toți lucrătorii din domeniul sănătății din Italia trebuie să aibă făcut vaccinul împotriva Covid-19, inclusiv farmaciștii, a anunțat miercuri, 31 martie, Guvernul de la Roma, condus de Mario Draghi. Cei care refuză ar putea fi suspendați, fără plată, pentru restul anului, notează Reuters și BBC. “Scopul măsurii este de a proteja cât mai mult posibil atât personalul medical și paramedical, cât și pe cei care se află în medii care ar putea fi mai expuși riscului de infecție”, au spus oficialii guvernamentali într-un comunicat, potrivit surselor citate.

 

DANEMARCA - propuneri pentru “Permisul Corona”. Guvernul danez propune emiterea unui “permis corona” pentru toți cei cu vârsta peste 15 ani.

Permisul, disponibil pe telefonul mobil și ca document scris, va arăta dacă persoanele au fost vaccinate, infectate anterior sau au avut un test negativ în ultimele 72 de ore.

Acesta le va permite cetățenilor să aibă acces la coafor, la restaurant sau în alte locuri publice, pe măsură ce țara ridică, treptat, restricțiile.

Dacă situația o va permite, micile centre comerciale se vor deschide începând cu 13 aprilie, mesele în aer liber (terase), la cafenele și restaurante, vor fi permise începând cu 21 aprilie, odată cu redeschiderea centrelor comerciale mai mari. Cinematografele și restaurantele ar putea fi redeschise pe 6 mai.

 

GRECIA - diferite restricții în funcție de nivelurile de infecție. Școlile din Grecia sunt din nou închise, pentru două săptămâni, începând cu 16 martie.

În zonele cu rate de infecție ridicate - “zonele roșii”, care includ Atena - saloanele de coafură și de înfrumusețare sunt, de asemenea, închise.

Oamenii pot cumpăra produse de primă necesitate pe o rază de 2 km distanță de casa lor, dar nu pot călători în afara zonei de domiciliu.

În timpul săptămânii, circulația este restricționată de la ora 21 la ora 5, iar în weekend între orele 19 și 5.

Atena este “zonă roșie”, cu restricții stricte.

 

REPUBLICA CEHĂ - carantină severă. Una dintre cele mai afectate țări din UE, Republica Cehă a înăsprit restricțiile.

Noile măsuri includ închiderea creșelor și școlilor pentru copiii mai mici și cei cu dizabilități, interzicerea circulației între districte și testarea în masă obligatorie pentru angajații fabricilor și companiilor care rămân deschise.

 

PORTUGALIA - continuă starea de urgență. În Portugalia continentală va fi prelungită starea de urgență, care a început în ianuarie, până la 31 martie. Totuși, unele măsuri de relaxare au fost puse în aplicare de la 15 martie, odată cu redeschiderea unor afaceri, a creșelor și a școlilor primare, cu predare față în față.

O nouă relaxare, treptată, este planificată pentru luna aprilie. Magazinele, muzeele, gimnaziile și universitățile ar putea fi redeschise pe 19 aprilie, dacă situația o va permite.

 

OLANDA - stare de urgență și restricții de circulație. Starea de urgență a fost prelungită până la 20 aprilie.

De asemenea, a fost prelungit termenul de restricționare a traficului, de la 22 până la 4.30.

Guvernul recomandă cetățenilor să nu-și rezerve concedii în străinătate până cel puțin la mijlocul lunii mai.

Saloanele de coafură s-au redeschis, iar magazinele pot activa doar prin programare. Adolescenții și adulții până la vârsta de 27 de ani pot practica sporturi de echipă în aer liber.

Barurile și restaurantele rămân închise, iar adunările a mai mult de două persoane sunt interzise.

 

IRLANDA - restricțiile continuă “la cel mai înalt nivel”. Irlanda a reinstituit carantina totală la sfârșitul lunii decembrie, iar cel mai înalt nivel de restricții - nivelul cinci - va rămâne în vigoare până la 5 aprilie.

Oamenii trebuie să rămână acasă, cu excepția călătoriilor din motive de muncă, educație sau alte motive esențiale, și să facă exerciții în aer liber nu mai departe de 5 kilometri de zona în care locuiesc.

Nu este permis accesul niciunui vizitator în locuințe sau grădini private decât pentru îngrijirea copiilor, a persoanelor în vârstă sau a celor vulnerabili. Nunțile sunt limitate la șase persoane și înmormântările la 10.

Toate magazinele neesențiale, sălile de sport, piscinele și unitățile de agrement sunt închise. Restaurantele, pub-urile și cafenelele pot asigura alimente/meniuri exclusiv prin livrare la domiciliu.

 

SPANIA - masca devine obligatorie pe întreg teritoriul național. Guvernul spaniol a decis să nu mai lase la latitudinea autorităților locale să impună sau nu purtarea măștii de protecție inclusiv în spațiile libere, așa că a luat decizia ca de miercuri, 31 martie, masca să devină obligatorie pe întreg teritoriul Spaniei, potrivit elpais.com, citat de agențiile internaționale de presă. Noua lege prevede că masca este obligatorie pentru persoanele cu vârste de la șase ani în sus. Oamenii sunt obligați să poarte masca de protecție chiar și atunci când poate fi respectată distanța de siguranță de 1,5 metri, recomandată de autoritățile spaniole ca măsură de prevenire a răspândirii Covid-19. Sunt însă și excepții. Sportivii pot renunța la mască în timp ce își fac antrenamentele, la fel pot face și persoanele care suferă de boli respiratorii, dovedite însă printr-un document medical.

Guvernul spaniol a majorat și amenzile! Dacă până acum cei care nu se supuneau restricției erau amendați cu 100 de euro, de miercuri, noile amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție încep de la 601 euro și pot ajunge chiar și la 30.000 de euro, dacă fapta respectivă este considerată o infracțiune gravă.

 

SUEDIA - guvernul a dispus măsuri ferme de urgență. Suedia a încercat să evite impunerea de reguli atunci când alte țări erau în carantină, dar pe 10 ianuarie a intrat în vigoare o nouă lege, care acordă guvernului dreptul de a impune, pentru prima oară în pandemie, restricții extrem de stricte, nu doar recomandări.

Magazinele și sălile de sport sunt deschise, dar trebuie să limiteze numărul de persoane.

Cel mult opt persoane au voie să se adune în spațiul public și în cel privat. La înmormântări, este permisă participarea a cel mult 20 de persoane. Accesul în restaurante și baruri este permis până la 20.30, după care livrarea se face exclusiv la domiciliu.

 

Lasă un comentariu