Oana Bogdana Pop, „Sănătate cu tratamente naturiste" Suntem ceea ce mâncăm!?

Distribuie pe:

Adeseori, la întâlnirile cu cititorii, le spun acestora că nu suntem ceea ce mâncăm, ci ceea ce citim.

Acum, parcurgând cartea Oanei Bogdana Pop, „Sănătate cu tratamente naturiste", Editura Nico, mă văd nevoit să fac o reconsiderare a aserţiunii mele. Trebuie să accept că suntem deopotrivă ceea ce citim, dar şi ceea ce mâncăm, pentru că sănătatea trupului fără sănătatea sufletului s-ar putea să nu facă nicio demarcaţie între regnul animal şi cel vegetal.

Mă întorc la o revoltă a Anei Blandiana, care, înainte de 1989, spunea într-un poem că „Eu cred că suntem un popor vegetal, / De unde altfel liniştea/ În care aşteptăm desfrunzirea?/ De unde curajul/ De-a ne da drumul pe toboganul somnului/ Până aproape de moarte, / Cu siguranţă/ Că vom mai fi în stare să ne naştem/ Din nou?/ Eu cred că suntem un popor vegetal -/ Cine-a văzut vreodată/ Un copac revoltându-se?" (Eu cred)

Am fost oare un popor vegetal sau ne-am metamorfozat la timp, înainte de a dispărea? Pentru că dacă moartea bate prea repede la uşă e un alt fel de a dispărea, câtă vreme visele, speranţele nu-şi au dreptul la durată firească.

„Minte sănătoasă într-un trup sănătos" spunem de atâtea ori, ca un strigăt, ca un imperativ existenţial. Ce ne face mintea sănătoasă parcă ştim mai repede decât ce ne face trupul sănătos. Dar oare de ce mintea cea sănătoasă nu găseşte ea cale aspre a păstra şi trupul sănătos? Cum împiedică trupul să nu avem o minte sănătoasă şi de ce o minte sănătoasă nu menţine trupul sănătos?

Ştim că pofta de mâncare este în cele mai multe cazuri mai mare decât pofta de hrană spirituală.

Numai că lăcomia aceasta şubrezeşte încet viaţa, face greu de dus crucea ei în spinare.

Oana Bogdana Pop a învăţat cum să ne păstrăm şi trupul sănătos. A învăţat mai întâi despre nevoia de hrană spirituală (a studiat flautul, pianul, a înregistrat muzică populară în interpretarea sa), apoi despre hrana trupului (a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie, Facultatea de Medicină, specializarea Nutriţie şi Dietetic, în cadrul UMF Târgu-Mureş), iar prin această carte ne dă reţeta pentru a ne imagina că există viaţă fără de moarte, ori măcar viaţă trăită în respect faţă de trupul în care suntem prizonieri.

Ca oricărui tânăr cercetător, şi Oanei Bogdana Pop îi stă bine patetismul, îndrăzneala, fermitatea.

Se poartă nu pentru a da o formă propriei biografii, ci pentru a proteja celelalte biografii, în care să fie excluse mâncarea nesănătoasă, viaţa nesănătoasă.

P.S. Cartea va fi lansată sâmbătă, 2 iulie 2016, ora 10,00, la Sânpetru de Câmpie, în cadrul manifestărilor legate de „Cununa grâului".

 

Lasă un comentariu