De astăzi, 1 iulie 2016, POT FI DEPUSE CERERI PENTRU PRELUNGIREA CONCEDIULUI DE CREŞTERE A COPILULUI

Distribuie pe:

Ministerul Muncii anunţă că persoanele interesate de prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi de plata indemnizaţiei lunare pot depune, începând de astăzi, cereri în acest sens. Una dintre noutăţile aduse de legislaţia recentă este faptul că solicitanţii nu mai sunt obligaţi să depună documentele doar la sediul agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, ci le pot trimite şi prin poştă sau prin e-mail, în format scanat.

„Reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016 dacă cererea împreună cu actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie - 1 august 2016, inclusiv.

În cazul în care cererea se depune după data de 1 august 2016, plata indemnizaţiei se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Cererile noi pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, a stimulentului de inserţie, a sprijinului lunar şi a alocaţiei de stat pentru copii se depun în continuare (împreună cu actele doveditoare) la primăria localităţii de domiciliu.

Persoanele care depun cerere în perioada 1 iulie - 22 iulie 2016 pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare vor putea beneficia de plata drepturilor aferente lunii iulie 2016 în luna august 2016.

Persoanele care depun cerere în perioada 23 iulie - 1 august 2016 pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare vor putea beneficia de plata drepturilor aferente lunii iulie 2016 în luna septembrie 2016", precizează Ministerul Muncii.

Reamintim că limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (salariul minim fiind de 1.250 lei), faţă de 600 lei, în timp ce limita maximă a indemnizaţiei este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate.

Totodată, suma suplimentară pentru gemeni (multipleţi) sau pentru situaţii de suprapunere creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 lei, faţă de 600 lei, iar stimulentul de inserţie se stabileşte la 50% din indemnizaţia minimă. 

Lasă un comentariu