Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

Distribuie pe:

Susţinătorii Brexit afirmă că imigranţii cetăţeni ai Uniunii Europene (UE), care deja muncesc legal în Marea Britanie, vor avea dreptul să rămână în continuare. În urma Brexit-ului, statutul lor legal urmează să fie stabilit în perioada negocierilor de ieşire din UE, care nu se vor finaliza mai devreme de 2019 - 2020.

Din 2014, există o lege care permite autorităţilor britanice să-i expulzeze pe imigranţii (inclusiv români) care nu şi-au găsit un loc de muncă după 6 luni de căutări active, dar această regulă nu a fost strict implementată până acum. Este, aşadar, probabil ca, după Brexit, implementarea acestei reguli să fie mai severă, mai ales că trei sferturi dintre cetăţenii europeni care lucrează în Marea Britanie nu îndeplinesc condiţiile actuale necesare pentru obţinerea unei vize de către muncitorii non-UE.

După Brexit, britanicii vor putea introduce un sistem de puncte, similar celui existent în Australia, pentru imigranţii cetăţeni UE. Criteriile de acceptare pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie se vor baza pe aptitudinile profesionale şi pe capacitatea de a vorbi limba engleză. Detaliile referitoare la acest sistem de puncte nu sunt încă foarte clare.

Deja, anterior Brexit-ului, premierul David Cameron a obţinut ca alocaţiile copiilor imigranţilor să fie indexate la nivelul ţării în care aceştia locuiesc. Aceste alocaţii foarte probabil vor fi anulate după Brexit, dacă ţara de rezidenţă a copiilor nu este Anglia.

Ce se va întâmpla cu studenţii români din Marea Britanie

Nu este clar dacă taxele la facultăţile din Anglia, care sunt o destinaţie preferată a românilor care vor să studieze în afară, vor fi crescute pentru cetăţenii UE, ulterior Brexitului. În prezent, cetăţenii non-UE care studiază în Anglia plătesc aproape dublu faţă de studenţii UE. Este foarte posibil ca după referendumul care a scos Marea Britanie din UE, studenţii români să nu mai poată accesa împrumuturi din partea statului britanic.

Cum va fi afectat dreptul la libera circulaţie

Încă nu este clar cum va fi afectat dreptul la liberă circulaţie după Brexit. Dacă va fi urmat modelul Norvegiei, atunci libera circulaţie nu va fi afectată, însă depinde de schimbările legislative care vor surveni ca urmare a celor doi ani de negocieri. Românii care lucrează, în prezent, în Marea Britanie sunt în expectativă, viitorul lor este nesigur, precum şi al celor care vor vrea să plece la muncă în continuare în UK, unde vor fi înăsprite mult condiţiile de muncă pentru cetăţenii UE, deci şi pentru români. Este posibil ca şi pentru călătoriile în Marea Britanie să fie restricţii, să se revină la vize. (Sursa: ObservatorTv)

 

Lasă un comentariu