Ieri, 4 iulie 2016, A DEBUTAT CAMPANIA NAȚIONALĂ „N-AVEM SÂNGE!"

Distribuie pe:

Luni, 4 iulie 2016, Crucea Roșie din România a lansat campania naținală „N-avem sânge!", scopul acesteia fiind informarea populației privind nevoia donării de sânge. Cele mai recente statistici arată că nici măcar 2% din populația României nu donează anual sânge, adică de aproape 4 ori mai puțin decât media europeană, iar unitățile medicale din întreaga țară anunță, tot mai des, că nu mai dispun de stocuri de sânge și fac apel la populație să vină la centrele de transfuzii pentru donare.

Prin campania „N-avem sânge!", care va dura aproximativ un an, se dorește tocmai sensibilizarea populației la nevoia de sânge și convingerea câtor mai multor persoane să facă donări voluntare. În acest scop, vor fi folosite spoturi audio și bannere în presă, caravane de promovare în orașe și în zonele rurale, precum și pliante cu informații despre avantajele donării de sânge.

Crucea Roșie prezintă pe site-ul propriu condițiile pe care trebuie să le îndeplinească toți cei care intenționează să doneze sânge: prelevările de sânge se efectuează la subiecți cu o vârstă cuprinsă între 18 - 65 ani, însă nu poate fi recoltat sânge de la o persoană de 60 ani, care este la prima donare; volumul de sânge recoltat este în funcție de greutatea corporală, până la 450 ml; frecvența donărilor nu poate depăși 5 donări pe an pentru bărbați și 4 donări pe an pentru femei; între 60 - 65 ani se admit numai 3 donări/an pentru ambele sexe; donatorul trebuie să răspundă cu sinceritate întrebărilor personalului medical și celor din chestionarul donatorului, cu ocazia fiecărei prezentări pentru a dona sânge, fără a ascunde informații referitoare la antecedentele sale fiziologice sau patologice la comportamentul sexual și social, chiar dacă acestea ar conduce la excluderea de la donarea de sânge (Atenție! Nedeclararea corectă constituie infracțiune și se pedepsește conform art. 39 și 40 din Legea nr. 282/2005); donatorul se poate răzgândi în ceea ce privește actul donării, fără niciun fel de jenă sau disconfort, dar trebuie să anunțe din timp acest lucru.

Pe de altă parte, donatorul trebuie să fie cetățean român sau rezident în România; să aibă greutatea de peste 50 de kilograme, să aibă tensiunea arterială sistolică între 10 și 18 mmHg; să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni; să nu fie în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.); să nu aibă predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni, iar femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.

Înainte de donare, Crucea Roșie recomandă donatorilor să nu consume băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării; micul dejun să fie bogat în vitamine (fructe și legume), fără grăsimi și fără proteine animale (unt, produse lactate, carne) și cu aport de lichide (ceai, apă, sucuri naturale de fructe, cafea) și să nu fumeze înainte și după donare cu o oră.

Pentru identificare, persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă asupra lor un document de identitate, în original - cartea de identitate, pașaport, carnet de conducere (care să nu fie expirate).

Beneficiile donării de sânge pentru organismul donatorului se concretizează în faptul că toate componentele sanguine sunt împrospătate, sistemul imunitar este stimulat, scade riscul accidentelor vasculare, iar organismul tolerează mai ușor o hemoragie accidentală.

Cei care efectuează o donare completă (450 ml sânge) au dreptul să primească, la cerere, și alte beneficii, precum 7 tichete de masă; o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării; decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat; analize gratuite ale sângelui, donatorul fiind ținut la curent în legătură cu propria stare de sănătate. Astfel, în cazul contractării unei boli grave, cum ar fi hepatită, HIV, sifilis, tuberculoză, aceasta va fi depistată din timp și șansele de vindecare cresc considerabil.

Companiile interesate să susțină campania „N-avem sânge" pot trimite e-mail-uri la Departamentului de Fundraising al Crucii Roșii Române, la adresa vladut.mihalache@crucearosie.ro

Lasă un comentariu