AVRAM IANCU A PLECAT ÎN ANGLIA!

Distribuie pe:

Ieri, 8 iulie 2016, Avram Iancu, un sportiv din Hunedoara, a plecat în Anglia, ca să se antreneze trei săptămâni, înainte de traversarea Canalului Mânecii înot, fără costum de protecţie. El va înota pentru „Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi.

Reporter: Care-i legătura ta cu Brâncuşi?

Avram Iancu: Dincolo de legătura pe care orice român o are cu Brâncuşi prin simplu fapt că este român, pe mine mă leagă, în plus, sufleteşte, două lucruri: faptul că ne-am născut la 100 de ani distanţă (1876 - 1976) şi faptul că la Petroşani, oraşul meu natal, a fost turnată celebra Coloana a Infinitului, la nici un kilometru de locul unde m-am născut.

Reporter: De ce crezi că înotul tău atrage atenţia asupra campaniei de subscripţie pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului"?

Avram Iancu: Este o sesiune de înot extremă, în condiţii extreme, într-un loc celebru. Milioane de români sunt cu ochii pe mine şi această traversare, care durează toată ziua, poate fi urmărită live, prin live traker, în ziua marii traversări. De curând, am înotat 11 ore chiar în lacul de acumulare de lângă Masa Tăcerii (o altă legătură cu Brâncuşi), pentru Ana Rut, o fetiţă cu probleme deosebite, iar oamenii au fost receptivi. S-au strâns 1000 de euro.

Reporter: De ce ar trebui să doneze românii pentru Brâncuşi?

Avram Iancu: Sunt momente în viaţa unei naţiuni, în care poporul trebuie să se mobilizeze exemplar. Acesta este unul dintre acele momente. Vom face, într-adevăr, un efort comun în acest moment, dar vom câştiga infinit mai mult în clipa viitorului.

Reporter: În ce constă antrenamentul pentru traversarea înot a Canalului Mânecii?

Avram Iancu: Începe foarte devreme, din iarnă. Aclimatizare la temperaturi foarte scăzute ale apei, foarte mult volum de muncă în bazin, apoi, când se dezgheaţă apele, din nou, în ape deschise. Dormit îmbrăcat foarte sumar, duşuri reci, cât mai dese. Sesiuni de înot în râuri de munte, împotriva curentului, de asemenea, la temperaturi foarte scăzute.

Reporter: Ce înseamnă „fără costum de protecţie", cel puţin 15 ore de înot?

Avram Iancu: Înseamnă „Iadul de gheaţă"! O provocare cu totul extremă, care împinge limitele umane atât fizic cât şi psihic, la extrem. Hipotermia, cel mai mare duşman al înotătorilor în Canalul Mânecii, se instalează cu fiecare oră petrecută acolo. Regulile comunităţii internaţionale ale înotătorilor nu permit folosirea costumului de protecţie. Aşa au trecut în jur de 1.300 de persoane, a căror performanţă este omologată. Folosirea costumului de neopren este o blasfemie adusă istoriei traversărilor înot a Canalului Mânecii. Acum 200 de ani, nu existau neoprene şi, totuşi, omul a câştigat în faţa naturii.

Sursa: Mediafax

Lasă un comentariu