Jurnal de campanie agricolă

Distribuie pe:

Ing. Silvia Jude - şef serviciu producţie vegetală la DADR Mureş, ne-a declarat că, până la ora actuală, agricultorii mureşeni cu exploataţii în producţia vegetală sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute.

În judeţul Mureş s-a finalizat recoltatul orzului de toamnă pe suprafaţa de 2.873 de hectare, cu o producţie medie de 4.300 kg/ha; rapiţa de toamnă, o cultură care câştigă teren la noi în judeţ datorită valorificării asigurate, s-a recoltat pe o suprafaţă de 3.979 ha, din 4.974 ha, cu o producţie medie de 3.200 kg/ha. A început recoltatul la grâul de toamnă, deocamdată oprit din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Din suprafaţa totală de 30.707 ha, cultivată cu grâu de toamnă în acest an, s-au recoltat până sâmbătă, 16 iulie, 9.200 ha, cu o producţie medie de 4.500 kg/ha. Din situaţiile Fabricii de Zahăr Luduş, reiese că sfecla de zahăr se prezintă bine până în prezent, iar pentru porumb vremea a fost favorabilă. Din nefericire, calamităţile naturale nu ne-au ocolit în acest an, fiind calamitate total sau parţial 1.800 de hectare, cu o pagubă de 4,5 miliarde de lei. Pentru agricultorii care au reuşit să execute, la timp, tratamentele fitosanitare se anunţă producţii bune în legumicultură şi pomicultură. În ce priveşte recoltatul furajelor, se spune că anul acesta cu toate capriciile vremii, numai cine n-a dorit nu şi-a asigurat furajele fibroase pentru iarnă.

Din informaţiile pe care le deţinem, se pare că şi sistemul de valorificare a producţiei de cereale dă semne de revigorare, prin societăţile Rod Bun din Vânători, Brise Iernut, Silozul de cereale din Târgu-Mureş, vândut la cine ştie a câta mână de Moara Titan unui consorţiu de morărit şi panificaţie străin, Moara din Luduş. Preţurile de achiziţii, deocamdată, sunt extrem de modeste, la orz se oferă 0,52 lei/kg, iar la grâu - 0,55-0,56 lei/kg. Datorită preţului, mulţi fermieri preferă să-şi depoziteze producţia în aşteptarea unor oferte mai atrăgătoare…

 

Lasă un comentariu