TURISM ȘI CURĂ BALNEARĂ

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Stațiune balneoclimaterică din județul Mureș, situată la poalele Munților Gurghiu, renumită pentru tratamentul bolilor ginecologice, degenerative, inflamatorii și reumatismale - Sevă de aliori! 2) Stațiune balneoclimaterică din Câmpia Bărăganului, renumită pentru cura cu apă și nămol sapropelic, folosite în tratamentul afecțiunilor aparatului locomotor, ginecologic și neurologic - Gen de ten manifestat prin acnee, care poate fi tratată cu miere de albine sau argilă cosmetică (pl.) 3) Râu într-un ținut de poveste din Maramureșul istoric - Comună din județul Cluj, în care se găsește “Delta Transilvaniei”, o rezervație naturală de stufăriș și cel mai adânc lac de apă dulce din țară. 4) Localitate componentă a municipiului Drobeta-Turnu Severin, Mehedinți, locul în care s-a ridicat Complexul Hidrotehnic Porțile de Fier 1 și în care, pe Dealul Crucii, se găsește un altar creștin care se vede din satelit ca o piramidă în trei trepte (2 cuv.) - Intrarea în Gherla! 5) Luat la sărituri - Sport de iarnă practicat pe pârtii. 6) Zăgaz - Adiere de vânt. 7) Prescurtare uzuală pentru “Recon Technology Limited” - Factor de cură la munte - 1,3 la Sighișoara! 8) Produs lactat secundar, terapia cu acesta fiind considerată de Hipocrate un mijloc de luptă împotriva tuberculozei - Oraș în Belgia, dar și un termen pentru locații de balneoterapie - Râu în S.U.A. 9) Comună în județul Hunedoara în care se găsește o fortăreață dacică și rezervația naturală “Peștera Bolii” - Factor de cură constând într-o băutură reconfortantă, obținută prin opărirea frunzelor de plante medicinale. 10) Comună în Muscelele Argeșului, unde râul Argeș formează Lacul de la Vidraru și în care se află ansamblul Cetății Poienari - Localitate în Suedia. 11) Expresia durerii (reg.) - Stațiunea de mare interes turistic în toate anotimpurile din județul Brașov, situată la cea mai mare altitudine din țară (1.030-1.110 m.), renumită pentru aerul curat, dar și pentru practicarea sporturilor de iarnă.

VERTICAL: 1) Stațiune balneoclimaterică din județul Bistrița-Năsăud cu multe izvoare de ape minerale folosite în revitalizarea minții și corpului (2 cuv.). 2) Ființă superioară - Puls la inimă! - Produs secundar apicol folosit pentru epilare. 3) “Perla Bucovinei”, mai este numită această stațiune balneoclimaterică din județul Suceava, cu numeroase izvoare de ape minerale, dar și cu pârtii de schi (2 cuv.). 4) Stau în parc! - Extractul de muguri al acestui copac crescut la malul apei este folosit pentru tratamentul circulației la nivel cerebral și a circulației arteriale periferice (var.) - În rift! 5) Abreviere uzuală pentru TAI Virus - Căsuța albinelor, din care se recoltează mierea, folosită în diverse tratamente medicale. 6) Rest de cafea care, aplicat pe piele, este un tratament preventiv pentru celulită - Factor de cură la Marea Neagră. 7) Ulii - Varietate de pâine grecească - Cămașă populară. 8) Alifie folosită la țară ca medicament sau preparat cosmetic - Pictor român, autorul lucrării “Turci la Mangalia” (Iosif). 9) Pitorească regiune turistică din nordul țării - Coif extern! - Vechea denumire a Stațiunii Sângeorz Băi, Bistrița-Năsăud, nume provenit de la zeița tinereții în mitologia greacă, sugestiv pentru proprietățile apelor minerale din stațiune. 10) Oraș medieval din județul Mureș, Transilvania, în care se desfășoară anual o sumedenie de festivaluri. 11) Stațiunea balneară din județul Constanța cu cel mai întins lac salin din România, cunoscută pentru calitatea apei puternic hipertonă și nămolul sapropelic cu componenți minerali activi.

Dicționar: RCON, HOH, BRO, IAI,TAIV, ZEA.

Dezlegarea careului “Vulturii vișinii”, apărut în 30 aprilie 2022: LUCESCU, MIM, U, OZON, TIRA, POP, COMAN, L, ERITEM, UCFD, SOLOC, BRAIA, CS, M, COE, LR, U, PABUC, GOA, RO, AC, MATS, RAPID, MANEA, ADA, EPURE, N, TA, RADUCANU.

GH. HUZA

Lasă un comentariu