Părinţii toxici, o realitate care afectează viitorul copiilor

Distribuie pe:

Deşi părinţii îşi doresc, în marea lor majoritate, să facă tot ceea ce depinde de ei pentru a-şi educa şi creşte copiii cât mai frumos şi cât mai sănătos, experţii în psihologia infantilă, citaţi de descopera.ro, atrag atenţia că unele comportamente parentale ating abuzul psihic, putând afecta emoţional viitorul adult.

Chiar şi părinţii convinşi că se comportă impecabil cu copiii lor pot face greşeli care pot afecta psihicul copiilor pe viitor, de aceea specialiştii au stabilit ce tipuri de comportamente parentale pot deveni dăunătoare, transformându-i pe părinţii bine-intenţionaţi în părinţi toxici.

Critici copiii în mod exagerat - Fiecare părinte şi-a criticat măcar o dată copilul, din dorinţa de a-l învăţa să facă lucrurile cât mai bine. Un părinte toxic duce acest lucru la extrem, aducând critici în mod repetat, pentru a se asigura că cel mic a înţeles unde a greşit. Din păcate, acest tip de comportament dezvoltă în copil un critic interior, care îi poate afecta încrederea în sine.

Eşti un părinte sufocant - Părinţii toxici îşi transformă copiii în propriii parteneri parentali, dorind să le capteze toată atenţia şi tot timpul. Deşi acest lucru poate fi văzut ca o strânsă legătură între părinte şi copil, este mai degrabă o relaţie „parazitară", care îi împiedică pe cei mici să exploreze viaţa din exteriorul familiei. O astfel de situaţie poate afecta viitorul adult, care nu îşi va putea dezvolta latura socială.

Faci glume pe seama copiilor - Toţi părinţii fac mici glume pe seama copiilor, dar când acest obicei capătă o frecvenţă mare, mai ales în prezenţa persoanelor străine, atunci este o problemă. În cazul în care un părinte are de adus un reproş copilului, acesta nu ar trebui să fie sub formă de glumă. Mai degrabă, cei mici pot fi îndrumaţi prin sfaturi pozitive, non-critice.

Nu permiţi copiilor să-şi exprime emoţiile - Părinţii care refuză să accepte emoţiile copiilor vor crea un viitor adult care se va simţi în imposibilitatea de a se pune în armonie cu propriile nevoi. Încercând să le impui modul în care trebuie să vadă anumite lucruri, le faci dificilă adaptarea la lucrurile negative cu care se vor confrunta în viaţa de adult.

Stârneşti copiilor sentimentul de frică - Sentimentul de respect şi cel de frică sunt două lucruri diferite. Copiii care nu se simt iubiţi, sprijiniţi şi conectaţi în relaţia cu părinţii lor sunt predispuşi să devină adulţi nefericiţi. Chiar dacă disciplina este necesară în educarea unui copil, părinţii non-toxici nu utilizează acţiuni şi cuvinte care să dăuneze psihicului acestuia.

Pui întotdeauna propriile dorinţe pe primul loc - Părinţii ar putea crede că sentimentele lor sunt mai importante, dar acest lucru este un mod de gândire învechit, care nu poate susţine relaţii pozitive. Chiar dacă părinţii au ultimul cuvânt în luarea deciziilor, este important să ţină cont şi de părerile copilului.

Foloseşti banii pentru a-ţi controla copiii - Orice copil a fost „mituit" măcar o dată cu mici cadouri de către părinţi. Fie că a fost vorba de o excursie, jucăria preferată sau simple dulciuri, mulţi dintre aceştia au promis că dacă primesc ce îşi doresc vor fi cuminţi şi ascultători. Problema apare atunci când, deşi copilul a ajuns la vârsta adultă, părintele încearcă să-i ofere bani sau cadouri scumpe, aşteptând ceva în schimb. Dacă nu fac ceea ce părinţii îşi doresc, îi vor face să se simtă vinovaţi cu privire la tot ceea ce au făcut pentru ei. Părinţii sănătoşi ştiu că aceştia nu le datorează nimic în schimbul unor bani sau cadouri, în special atunci când nu au fost solicitate.

Dai vina pe copii pentru nefericirea ta - În cazul în care părinţii le repetă copiilor cât de multe au făcut pentru ei, sacrificându-şi propria fericire, atunci aceştia au avut aşteptări nerealiste cu privire la rolul lor în viaţă. Niciun copil nu ar trebui să fie tras la răspundere pentru nefericirea părinţilor. De asemenea, părinţii nu ar trebui să le ceară copiilor să renunţe la lucrurile care îi fac fericiţi, pentru ca aceştia să se poată recompensa.

Lasă un comentariu