Operaţii ilegale efectuate de medici străini în România

Distribuie pe:

Ministrul Sănătăţii a dispus o verificare de către Corpul de Control la Spitalul de Urgenţă Craiova, cu privire la nouă operaţii efectuate cu sprijinul unor medici străini (francezi), fără aprobare temporară sau ocazională de prestare de servicii medicale în România de la Colegiul Medicilor.

Sesizarea a fost înaintată de către Inspecţia Sanitară, care a mai sesizat şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, cu privire la utilizarea în cadrul acestor operaţii a unor dispozitive şi consumabile provenite din sponsorizări pentru care nu există contracte de sponsorizare sau alte documente care să ateste calitatea acestora.

Răspunderea pentru obţinerea aprobărilor, respectiv pentru documentaţia aferentă dispozitivelor medicale aparţine Spitalului Judeţean, nu medicilor din Franţa.

„Controlul va demara la începutul acestei săptămâni (luni - 18 iulie 2016), ministrul condamnând orice acţiune care ar putea arunca îndoieli asupra cooperării internaţionale dintre spitalele româneşti şi specialişti străini. Intensificarea acestei cooperări este una dintre priorităţi, parteneriatele cu spitale din afara ţării şi cooperarea între medici români şi străini dovedindu-se de nenumărate ori benefice pentru pacienţii români", precizează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Aceeaşi sursă reaminteşte că, în perioada 25 - 27 mai 2016, nouă pacienţi cu diagnosticul de obezitate morbidă au fost operaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova de către echipe mixte de chirurgi, participând şi doi medici chirurgi de la Centrul Integrat de Tratament al Obezităţii Morbide din Franţa.

* În data de 25 mai, un pacient în vârstă de 47 de ani a fost operat, diagnosticul său fiind obezitate morbidă, hipertensiune arterială, esofagită peptică gr. A. Evoluţia a fost pozitivă, investigaţiile postoperatorii nu au arătat complicaţii şi a fost externat în data de 3 iunie. Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgenţă, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scăzute. Pe 8 iulie, pacientul a decedat. Diagnosticul de deces este stare toxico-septică, fistulă gastrică, peritonită generalizată, obezitate morbidă.

* Un pacient de 43 de ani a fost operat pe 27 mai. Diagnosticul la externare a fost diabet zaharat tip II, insuficienţă cardiacă cl. II, miocardiopatie mixtă, displidemie, aritmie extrasistolică ventriculară, insuficienţă venoasă membre inferioare, fistulă gastrică postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril şi stabil hemodinamic, dar a decedat în 15 iulie, la 17 zile de la externare, la domiciliu.

* Un pacient de 42 de ani a fost operat în aceeaşi zi şi externat pe 13 iunie. Diagnosticul a fost obezitate morbidă, diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială insuficienţă venoasă cronică, arteriopatie diabetică, colită cu clostridium difficile şi gangrenă gambă stângă. A fost reinternat pe 18 iunie şi urmează tratament pentru plăgi infectate la gambe. Pacientul a fost declarat cu infecţie nosocomială cu Klebsiella şi cu Costridium Difficile. Au fost verificate documentele de raportare a infecţiilor şi acestea sunt conforme.

* O pacientă de 33 de ani a fost operată în aceeaşi perioadă cu diagnosticul la externare obezitate morbidă, guşă chistică lob drept, pneumonie bazală stângă, pleurezie stângă, abces subfrenic stâng. Evoluţia postoperatorie nu a fost pozitivă, pe 7 iunie analizele au evidenţiat rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo negativ. Pe 9 iunie a fost operată din nou, urmează tratament cu antibiotice, iar evoluţia este lent pozitivă.

Lasă un comentariu