Un ambasador dus cu pluta!

Distribuie pe:

Românii au luat cunoştinţă, cu surprindere şi îngrijorare, despre cele spuse, în cadrul unui interviu, la împlinirea celor 25 de ani de la Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova faţă de Moscova, de ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, cuprinzând afirmaţii de o mare gravitate. Declaraţiile unui ambasador care „reia şi actualizează tezele lui Stalin", bazate pe Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, pact care a dus la amputarea teritorială a României Mari, făurită la 1 Decembrie 1918. „Moldova - spunea James Pettit - nu este România! Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care şi faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite!". Nu poţi să nu te întrebi: oare cum ajunge un ambasador, un diplomat, într-o ţară a cărei istorie nu o cunoaşte? Pentru că ambasadorul american habar nu are de istoria Basarabiei. Să spui, ca ambasador la Chişinău, că „Basarabia nu este România!", când, de fapt, sunt două Românii, nu poate fi vorba doar de o simplă scăpare, ci de o mare tâmpenie, de o enormă gafă diplomatică! De fapt, americanii se pricep la tulburarea apelor, la mişculaţii ei sunt maeştri!

Continuând aşa, nu ar fi de mirare ca el să nege până şi Unirea de la 1 Decembrie 1918, făcând jocul Moscovei, având în vedere că dumnealui, între 1983-1986 era funcţionar la Ambasada SUA de la Moscova, între 1991-1994, 2003-2007, a fost consul general la aceeaşi ambasadă americană, tot la Kremlin. Să nu fi aflat el, chiar nimic, despre Pactul Ribbentrop-Molotov, despre anexele lui secrete, pact încheiat între Germania nazistă şi URSS bolşevică, prin care, în iunie 1940, Moscova lua României, prin forţă, Basarabia şi nordul Bucovinei? Dacă-i aşa, James Pettit este de plâns, din moment ce el recurge la un fals istoric, la o nepermisă jignire, la o insultă adusă românilor de dincolo şi de dincoace de Prut! N-avem, oare, cei de dincoace şi cei de peste apa Prutului, aceeaşi limbă, aceleaşi tradiţii, aceeaşi cultură, aceeaşi identitate? N-a fost, oare, ruptă Basarabia din trupul României Mari, de către lacoma URSS? El îşi permite chiar să calce pe strădania României de a sprijini Republica Moldova să acceadă în Uniunea Europeană, strădanie, pentru domnul ambasador american la Chişinău, un fel de ceapă degerată.

Românii, fraţii noştri basarabeni, au reacţionat prompt, cerând expulzarea ambasadorului SUA la Chişinău, afirmând că nu James Pettit, ci fraţii noştri, românii de acolo, sunt îndreptăţiţi să decidă cine sunt ei, ce limbă vorbesc (adică, cea română!), ce tradiţii şi sărbători au. „Moldova este România!" - au declarat Ion Sturza, ex-premierul Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, deputatul Maria Ciobanu (Partidul Liberal Democrat). Doar Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, un vândut Kremlinului, îi cântă ambasadorului în strună, susţinând tâmpenia că „unionismul trebuie interzis prin lege!".

Ferm este Dan Dungaciu, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale, bun cunoscător al realităţilor de dincolo de Prut. „Ambasadorul american - declară el - ne sugerează, dacă nu un zid, atunci măcar o cortină de catifea peste Prut!". Iar, fostul preşedinte Traian Băsescu, considerând că este vorba despre anumite servicii făcute ruşilor, lui Putin, îl compară pe ambasadorul american la Chişinău, prin această gravă „mistificare a istoriei României", cu „o trâmbiţă a Moscovei".

Afirmaţiile false, deranjante, ale lui James Pettit, l-au determinat pe preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, să decidă să se consulte cu membrii Biroului Permanent şi cu liderii grupurilor parlamentare în legătură cu oportunitatea unei declaraţii comune, referitoare la afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău. „Am încă rezerve să cred, până la proba contrarie, că aceasta ar fi poziţia oficială a Departamentului de Stat. Reamintesc domnului ambasador că, în decembrie 1989, Congresul Deputaţilor Poporului al URSS a acceptat, iar Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov (…) Dreptul de a-şi hotărî soarta aparţine cetăţenilor şi nu diplomaţilor! (…) Nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice altă ţară democratică să fi spus vreodată despre cele două state germane, că RFG şi RDG nu ar trebui să se unifice, pentru că «nu este o alegere practică să facă lucrurile mai bune» (…) Rămâne de văzut dacă declaraţia, făcută, la postul de radio Moldova I, a fost o gafă a diplomatului american, datorită unor grave deficienţe de cunoaştere privind statutul diplomaţilor sau a unor lacune de cultură generală şi politică".

(Surse: AGERPRES, „Adevărul", Radio România Actualităţi)

 

 

Lasă un comentariu