ION VASILACHE (1926-2016)

Distribuie pe:

Motto: „Dumnezeu este iubire și cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne într-însul". (I Ioan: 4,16)

Cu puțin timp în urmă, tocmai la 29 august 2016, la Praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a avut loc, la Târnăveni, slujba de înmormântare a profesorului ION VASILACHE (născut la 21 iunie 1926, în satul Nănești, județul Bacău, într-o familie de țărani, decedat la 27 august 2016, la Târgu-Mureș).

Am crezut de cuviință, ca scriitor și președinte al Cenaclului „Elena din Ardeal", să spun câteva cuvinte despre cel care a fost membru al acestui cenaclu târnăvean și care a avut preocupări scriitoricești, publicând mai multe articole, legate de apicultură și filosofie, în presa locală și din țară, publicând și câteva cărți, cu profil filosofic: „Filosofia creștină" (1999), „Filosofia Renașterii" (1999), „Figuri celebre din lumea antică" (2002), „Filosofia vechilor popoare orientale" (2004). A publicat și o cărticică în limba franceză: „Des lectures faciles (Lecturi ușoare)" - 2004.

Scrisul său este „curat", bine orientat, menit să-l informeze pe cititor, având în centru filosofia creștină, care a adus un principiu nou în filosofie: iubirea de Dumnezeu și de aproapele.

Viitorul profesor, Ion Vasilache, a urmat Facultatea de Filosofie a Universității „Dr. Victor Babeș" din Cluj (1948-1952), având ca profesori personalități, devenite celebre, D.D. Roșca - la Filosofie, Dumitru Isac - la Logică și Radu Tudoran - la Pedagogie.

Profesorul Ion Vasilache a fost un om jovial, un bun comunicator, un intelectual agreabil, foarte plăcut în mediile în care a lucrat.

A ocupat, în timp, diferite funcții de mare răspundere: director de școală, inspector școlar, îndrumător didactic la un Centru de consiliere etc.

A fost mereu activ, câtă vreme sătătatea i-a permis. Era nelipsit la acțiunile culturale, îndeosebi la cele de cenaclu. Întreținea o atmosferă plină de efervescență, era un om de atitudine pozitivă, un bun prieten.

Iată, a avut o viață frumoasă, longevivă, a trăit 90 de ani!

A fost un bun creștin, mai ales că în tinerețe a urmat. o vreme, Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe" din Roman.

Nu vom putea uita optimismul său, bunătatea, atitudinea respectuoasă față de oricine, modestia, înțelepciunea sa, care se manifesta în tot și în toate.

Cred că profesorul Ion Vasilache și-a împlinit, cu prisosință, menirea în lume.

A instruit atâtea generații de tineri, care nu-l vor uita, el fiind dascălul clasic, prin excelență: cu o vorbire tonică, bine structurată, coerentă, cu un optimism contagios, cu un mesaj înțelept, mereu pozitiv!

Plecarea sa dintre noi este o pierdere pentru cei apropiați, dar și pentru prietenii și cunoscuții săi, pentru viața de cenaclu și culturală din acest spațiu de pe Târnava Mică.

Iubite prietene, ajuns la vârsta senectuții, părăsindu-ne, nu te vom uita niciodată!

Bunul Dumnezeu să-ți ierte orice păcat, făcut cu gândul, vorba și fapta, cu omisiunea, din știință sau neștiință, să te așeze în rândul drepților, să-ți dea plata cea bună, pentru tot ce-ai făcut în viața aceasta de pe Pământ!

Dumnezeu să te odihnească în pace!

Lasă un comentariu