La Solovăstru, eveniment cultural de excepție

Distribuie pe:

Joi, 1 septembrie 2016, de la ora 17,00, la Căminul Cultural din Solovăstru, a avut loc un eveniment cultural de înaltă ținută, care a constat în lansarea cărților: Solovăstru - genealogii de familie și Povestiri adevărate (versuri), autor fiind distinsul prof. Ioan Baciu din Solovăstru. S-a prezentat și volumul aceluiași autor, intitulat Istorie în versuri (apărut în 2015). Evenimentul a fost unul deosebit și s-a bucurat de prezența unui public numeros și de foarte bună calitate. Lansarea acestor volume a reprezentat un festin cultural, o desfătare a sufletului, un moment de emoție, dar și de înălțare spirituală. Despre autor, precum și despre lucrările domniei sale, care s-au lansat cu acest prilej, au susținut expuneri: dr. Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, moderatorul evenimentului cultural; pr. prof. dr. Florin Bengean, Ilie Frandăș, Mircea Dorin Istrate, președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureș; prof. univ. Iacob Coman, Tătar Ilie Chirilă, primarul comunei Solovăstru și Virginica Marcoș. Apoi, autorul, prof. Ioan Baciu, a mulțumit tuturor pentru prezență, a destăinuit din tainele apariției acestor cărți, a recitat din creația lirică personală și a acordat autografele de rigoare.

Lucrarea Solovăstru - Genealogii de familie a prof. Ioan Baciu este o carte care cuprinde o „Introducere" în care se prezintă originea celor 47 rădăcini de familie din localitatea Solovăstru, se face un scurt istoric al localității, al evoluției populației din Solovăstru între anii 1733 și până la ultimul recensământ. Cartea cuprinde apoi toate aceste 47 de rădăcini de familie din anul 1800 și până în prezent. Întocmirea unei lucrări de genealogie a unei comunități mai mari presupune muncă multă de adunare a datelor. Autorul a depus o mare osteneală pentru a realiza această carte. Domnia sa a luat date de la fiecare familie din Solovăstru, a cercetat la arhiva Școlii Generale Solovăstru, arhiva Primăriei Solovăstru, apoi la arhiva de la Târgu-Mureș. Satul Solovăstru este așezat pe cursul inferior al râului Gurghiu, pe malul stâng. Prima atestare cunoscută a satului Solovăstru datează din anul 1381.

Cartea de versuri Povestiri adevărate a prof. Ioan Baciu cuprinde 100 de poezii, dintre care jumătate se referă la oameni, locuri, întâmplări adevărate petrecute în satul Solovăstru de ieri și de azi. Restul poeziilor se referă la relațiile dintre oameni, poezii despre natură, poezii cu temă religioasă etc.

Autorul acestor două lucrări, prof. Ioan Baciu, s-a născut în data de 5 mai 1946 în localitatea Solovăstru. A absolvit Facultatea de Istorie - Geografie la Institutul Pedagogic din Cluj, apoi și-a continuat studiile la Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș - Bolyai din Cluj, pe care a finalizat-o cu lucrarea - Studii asupra populației și rețelei de așezări din Valea Gurghiului. Între anii 1967-2010 a funcționat ca profesor la școlile din Jabenița și Solovăstru. A participat cu referate la simpozioane naționale de geografie, iar cu elevii, la concursuri de specialitate, cultural-artistice, sportive, de circulație, în expediții, excursii.

Între anii 1974-1979 și 1989-2013 a fost director al Căminului Cultural din Solovăstru, fiind instructor de formații artistice, dar și interpret, participând la numeroase festivaluri județene, naționale și chiar în Italia. A fost consilier local la Primăria Solovăstru și consilier al Parohiei din Solovăstru, fiind recompensat în anul 2006 cu o diplomă acordată de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Pentru activitatea sa, în anul 2007 biografia profesorului Baciu Ioan a fost inclusă în cartea - Dascăli Mureșeni, Vol. II, iar în anul 2012 în cartea - Gospodari și oameni de onoare din județul Mureș, Vol. I. A publicat mai multe articole la ziarele județene, iar în anul 2010 a editat la Editura Nico două volume de versuri intitulate - Anotimpurile Vieții, respectiv - Satul Meu. În anul 2013 a publicat un nou volum de versuri intitulat Ulița Mare și o lucrare de istorie locală - Cântec pentru solovăstreni. În anul 2015 a publicat un nou volum de versuri intitulat - Istorie în versuri. Este membru al Ligii Scriitorilor din România, filiala Mureș.

Putem spune că joi, 1 septembrie 2016, la Solovăstru a avut loc un eveniment cultural de mare ținută, de înalt profesionalism, o memorabilă întâlnire cu cartea, cu prietenii cărții, cu iubitorii cărții. Prof. Ioan Baciu este o personalitate marcantă în cadrul culturii românești, în special al celei mureșene. Domnia sa, prin tot ceea ce a făcut și prin opera sa, este un reper pentru toți cercetătorii mai tineri, și nu numai, este un model demn de urmat pentru toți cei care doresc să întreprindă o cercetare de înalt profesionalism. De asemenea, versurile domniei sale au un farmec, o nuanță și o originalitate aparte. Se cuvine să aducem prof. Ioan Baciu de la Solovăstru cuvânt de felicitare pentru întreaga activitate a domniei sale, pentru multiplele sale realizări și să-i urăm succes în activitățile viitoare ale domniei sale.

Lasă un comentariu