„DOCTORUL IOAN CANTACUZINO - ÎNTRE ISTORIE ȘI MEDICINĂ"

Distribuie pe:

Miercuri, 7 septembrie 2016, în organizarea Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu", filiala Mureș, împreună cu Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI, a organizat un interesant simpozion care poartă titlul de mai sus.

După intonarea Imnului Național și Marșul lui Iancu, președintele societății organizatoare, Ioan Berța, în cuvântul de deschidere menționa: „Gândurile și intențiile noastre le cunoașteți, ce scopuri are societatea. Ne străduim să ni se împlinească vrerea, să ni se îndeplinească voința, să mergem de aici mai informați. La început am pornit cu tribunii lui Iancu, dar nu uităm de celelalte personalități românești."

Pentru a expune subiectul anunțat organizatorii au invitat oameni care sunt în materie și cunosc personalitățile puse în discuție. De această dată, pentru a vorbi despre cel care a fost doctorul Ion Cantacuzino, a fost invitat profesorul universitar doctor Vladimir Bacârea, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș.

Vorbitorul și-a început expunerea, bine documentată, cu datele biografice ale doctorului Ion Cantacuzino, apoi a trecut la arborele genealogic al lui Ion Cantacuzino, ca apoi să afirme ca „acest om n-a fost român la origini, dar a lucrat pentru România, a devenit și a înțeles ce înseamnă să fii român." Apoi, intrând în activitatea desfășurată - în anul 1934 s-a stins din viață - a scos în evidență faptul că a fost „un om care n-a avut timp sa piardă vremea" pentru că de-a lungul activității sale a realizat multe lucruri care există și astăzi. A fost dat ca exemplu Institutul care îi poartă numele, a făcut lucrări de cercetare, a fondat reviste și gazete de specialitate, a militat pentru formarea de cadre de specialitate etc.

Despre medicul, cercetătorul, pedagogul Ion Cantacuzino vorbitorul a adus foarte multe lucruri interesante, de valoare, ceea ce a stârnit curiozitatea celor prezenți într-un număr atât de mare.

Au fost și întrebări puse vorbitorului care, bine documentat, a dat răspunsuri tuturor întrebărilor puse.

La finalul expunerii poetul Mircea Dorin Istrate a citit trei poezii din creația proprie.

Lasă un comentariu