PRAFUL DIN ÎNCĂPERI, PLIN DE SUBSTANŢE TOXICE

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din California, citaţi de descopera.ro, susţin că praful din casă conţine substanţe toxice asociate cu apariţia unor probleme grave de sănătate, cum ar fi infertilitatea sau cancerul. Substanţele toxice provin din produsele folosite în viaţa de zi cu zi, de la cele de înfrumuseţare până la cele de curăţenie.

„Credem că locuinţele noastre sunt locuri sigure, însă, din păcate, ele sunt poluate cu substanţe toxice provenite din produsele pe care le folosim.

În cercetarea noastră, am analizat informaţii din cadrul a 26 de studii, dar şi dintr-o bază de date nepublicată, cu scopul de a examina evoluţia compoziţiei chimice a prafului din gospodării. Datele descriau medii închise diverse, de la locuinţe şi şcoli, până la săli de gimnastică de pe cuprinsul a 14 state americane.

Astfel, am descoperit asocieri evidente între obişnuinţa unor persoane de a-şi păstra locuinţele foarte curate şi un risc crescut ca urmaşii acestora să sufere de astm. Această afecţiune apare ca urmare a faptului că tinerii nu sunt expuşi la acţiunea microbilor, deoarece aceştia sunt omorâţi de substanţele prezente în produsele de curăţenie.

Am scos în evidenţă 45 de substanţe chimice, dintre care 10 au fost prezente în proporţie de 90% în compoziţia prafului din locuinţe. Printre compuşii identificaţi se numără ftalaţii, asociaţi cu apariţia unor afecţiuni grave, cum este, de exemplu, cancerul.

Există numeroase metode prin care să ne expunem mai puţin la praful contaminat cu substanţe toxice provenite de la produsele de curăţenie. Ar trebui să ne aspirăm mai des încăperile, să ne spălăm cu apă şi săpun înainte de fiecare masă sau să curăţăm praful din casă folosind mai întâi o lavetă umedă şi apoi o lavetă uscată.

Pe lângă susţinerea implementării unor legi privind folosirea respectivelor substanţe toxice, consumatorii ar putea lua atitudine alegând cu atenţie produsele pe care le cumpără. Este foarte important ca autorităţile şi companiile să înţeleagă că oamenii ţin cont de acest lucru şi că vor produse mai sigure pentru familiile lor", explică specialiştii americani.

 

Lasă un comentariu