18 octombrie – Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane

Distribuie pe:

Membrii Voluntarex au marcat evenimentul printr-o activitate în care au încercat responsabilizarea tuturor persoanelor în ceea ce privește necesitatea luării de atitudine față de o problemă ce privește întreaga comunitate.

Tinerii au alcătuit afișe de popularizare a problemei, au căutat slogane potrivite și s-au pregătit pentru înregistrarea unui mesaj media pe această temă. Discuțiile avute, dezbaterea care a pornit de la subiectul propus a scos la iveală faptul că adolescenții au numeroase cunoștințe pe această temă, dar nevoia de informare corectă este evidentă.

Informațiile noi primite au avut în vedere stabilirea unor coordinate în ceea ce privește semnificația sintagmei: trafic de persoane, modalitățile de racolare, posibili traficanți, dar și modul în care persoanele afectate pot beneficia de consiliere din partea specialiștilor pentru a depăși trauma trăită.

Imaturitatea afectivă a tinerilor face ca la aceștia ușurința manipulării să apară în condiții mult mai ușoare. Un rol important îl au factorii educaționali: familia și școala care se pot constitui surse sigure de informare asupra pericolului traficului de persoane.

Sensibilizarea opiniei publice, reprezintă un prim pas înspre conștientizarea pericolului traficului de persoane, cu atât mai mult cu cât tinerii cad cel mai adesea în plasa traficanților.

„Cei mai noi voluntari, au înțeles că implicarea în acțiunile noastre pot duce la împlinirea propriilor aspirații, dar și la devenirea personală, pentru că numai astfel spiritul Voluntarex este viu”, au afirmat coordonatorii voluntarilor, professor consilier școlar Carmen Nichiforiuc și Emil Bloj.

Lasă un comentariu