TRECEM la ORA DE IARNĂ! Cum ne afectează organismul și sfaturile specialiștilor

Distribuie pe:

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie se trece la ora de iarnă. În acest an, în noaptea de 29 spre 30 octombrie, ceasul se va da cu o oră înapoi, ora 4,00 devenind ora 3,00.

În orice punct de pe glob, ceasul va indica același minut, ora fiind stabilită de Convenția fusurilor orare. Astfel, pornind de la meridianul de origine - Greenwich, Marea Britanie, la fiecare 15 grade de longitudine, în sens pozitiv, către est, se adaugă o oră în plus. Fusul orar din România corespunde orei Europei Orientale - ora fusului 2.

Ora de vară este o urmare a unei convenții europene, la care România este participantă din 1979, și corelată cu cea practicată în Uniunea Europeană în 1997.

Potrivit specialiștilor, trecerea la ora de iarnă poate produce unele perturbări de bioritm, chiar dacă oferă o oră în plus pentru somn.

Deși este mai puțin nefastă în termeni de tulburări ale somnului decât trecerea la ora de vară, când noaptea devine mai scurtă cu o oră, schimbarea orei este resimțită mai ales la persoanele mai fragile, precum copiii și bătrânii, relatează ziarul ladepeche.fr, citat de Agerpres.

Perturbările produse pot fi nefaste pentru sănătate și pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziție. Pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiștii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă.

Între acestea, reglarea ceasului în ajun. Persoanele supuse stresului pot simți o stare de angoasă ca urmare a posibilității de a uita să schimbe ora și mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. Deși majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate manual și este bine să se facă cu anticipație. A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obișnui organismul înainte de a se produce schimbarea.

O altă recomandare este de a merge la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara. În acest fel, numărând aceleași ore de somn, trezirea de dimineață se va face la o oră considerată ca obișnuită.

Specialiștii sfătuiesc totuși să nu se lenevească prea mult duminică în pat. Dacă dormim prea mult, riscăm ca duminică seară să nu ne fie somn la ora când trebuie să mergem la culcare.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoțită eventual de o senzație de disconfort și chiar de dureri de cap. Pentru a depăși această stare este nevoie de multă odihnă și de necesitatea de a adopta un ritm de viață (muncă, ore de masă și de culcare) ce corespunde trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni. 

Lasă un comentariu