Ne-am interesat pentru dumneavoastră! Plante aromatice crescute în apartament

Distribuie pe:

În condițiile actuale, când fiecare leu contează în bugetul familiei, cei care doresc să aibă proaspete un pătrunjel, mărar, mentă, leuștean, busuioc, cimbru și pe timpul iernii, le pot obține ușor în apartamentele de bloc sau în case. Pentru reușită sunt suficiente un spațiu cu multă lumină naturală, expunere la soare și o temperatură de 20-30 grade C. Pentru consumul propriu se vor evita folosirea îngrășămintelor și fertilizanților chimici de creștere.

Mărarul se poate cultiva într-un vas mai mic. Sămânța de mărar are nevoie de un sol bine drenat și de mult soare până la răsărire. Înainte de a pune sămânța la încolțit se umectează timp de 12 ore. Planta răsare după 8-12 zile de la semănat. Se va uda numai dimineața.

Pătrunjelul se poate semăna într-un ghiveci mare, umplut cu pământ de flori amestecat cu un substrat care asigură scurgerea lejeră a apei. Se pot folosi și rădăcini aduse din grădină pe timpul toamnei. Îngrijirea plantei nu presupune nicio lucrare specială.

Busuiocul reușește cel mai bine într-un vas de ceramică pentru că menține mai bine umiditatea. Substratul se asigură dintr-un pământ de flori, semințele se împrăștie în ghiveci și se acoperă cu un strat de 3 - 6 mm de pământ. Nu se tasează. Perioada de germinare este de 8-14 zile, iar cea de maturare de 60 de zile. Planta iubește soarele, căldura, apa, dar nu suportă crusta formată la suprafață, având nevoie de o afânare periodică.

Cimbrul. Se va semăna înainte de lunile de iarnă. Preferă un sol ușor, un spațiu luminat intens și mult soare. În ghiveci reușește și rădăcina/plăntuța recuperată din grădină.

Menta se dezvoltă la semi-umbră, nu suportă căldura excesivă și are nevoie de pământ umed. În ghiveci se plantează rădăcinile (rizomii) recuperate din grădină. Ghiveciul trebuie să fie unul de dimensiuni mai mari, dat fiind faptul că are un sistem radicular puternic.

Leușteanul nu iubește foarte mult soarele și rezistă și la temperaturi mai mici de 20 de grade C. Se înmulțește prin semințe, dar cel mai sigur se înmulțește din rădăcina luată din grădina.

Lasă un comentariu