FESTIVALUL-CONCURS NAȚIONAL ,,PETRE SĂBĂDEANU"

Distribuie pe:

Într-o atmosferă de cântec și voie bună, timp de două zile, sâmbătă, 19 noiembrie, și duminică, 20 noiembrie 2016, Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, a găzduit prima ediție a festivalului-concurs național ,,Petre Săbădeanu".

Cei 19 tineri concurenți care au trecut de preselecție au reușit să încânte publicul numeros.

Misiunea juriului nu a fost deloc ușoară în acordarea premiilor.

Prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal Bistrița, președinte Uniunea Mondială de Folclor I.G.F., președintele Asociației Naționale de Folclor din România, în calitate de președinte al juriului festivalului-concurs național ,,Petre Săbădeanu", s-a declarat mulțumit de modul de prezentare a tinerilor concurenți în concurs, considerând o reușită organizarea acestuia.

-Caracterizați, pe scurt, prima ediție a concursului.

- Prima ediție a fost o ediție care a adus în fața publicului tineri și foarte tineri interpreți, cu vârsta între 16-30 de ani. La tinerii interpreți am sesizat dorința de a cânta, dorința de a duce în scenă costumul autentic românesc, toți cei 19 soliști pe care i-am urmărit în concurs au venit cu o costumație exemplară, au adus în fața publicului ce au mai frumos din zona din care au venit, ori în astfel de concurs care a reunit peste 6 județe în faza finală, este o bucurie să vezi că toată lumea este la standardul excepțional a ceea ce înseamnă costumul popular din România."

-Apreciați receptivitatea tinerilor la folclor?

,,Extraordinar, și nu numai a tinerilor de pe scenă, ci și a tinerilor din sală, am văzut în sală categorii de vârstă foarte diferite. Acesta este un lucru îmbucurător, să vezi sala Palatului Culturii din Târgu-Mureș plină până la refuz și dintre ei mulți, mulți tineri, toate acestea vorbesc despre dragostea pentru muzica populară.

-Ce vă propuneți în legătură cu edițiile viitoare, ale festivalului?

- În anul următor ne-am propus ca acest festival să devină cu caracter internațional, m-am obligat și mi-am oferit serviciile de a aduce la Târgu-Mureș în anul care vine soliști de marcă din lumea muzicii populare internaționale.

Oana Vințel, de 16 ani, din județul Alba, câștigătoarea trofeului acestui concurs național, reprezintă zona poalelor munților Apuseni, din localitatea Poșaga. Cântă de la vârsta de 4 ani și este câștigătoarea mai multor concursuri. La vârsta de 16 ani, are în repertoriu personal 16 piese, printre care o doină și un colind.

Mugurel Gabor, în vârstă de 42 de ani, duce mai departe cântecele unchiului său, Petre Săbădeanu. Îmbrăcat întru-unul din costumele populare ale regretatului artist mureșean, Mugurel a fost apaudat la scenă deschisă de public. El apreciază moștenirea artistică lăsată de unchiul său, un calup de melodii pe care Petre Săbădeanu nu a mai reușit să le pună în orchestrație, ceea ce dorește să realizeze nepotul.

Lasă un comentariu