PREGĂTIȚI DE 1 DECEMBRIE

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, în perioada premergătoare ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI , zi sărbătorită la 1 Decembrie, în Luduș au loc o serie de evenimente cultural-artistice și educative în cadrul cărora se evocă momentul formării statului național unitar român. Am participat la un asemenea eveniment miercuri, 23 noiembrie 2016, la Liceul Tehnologic din Luduș.

Sub coordonarea profesorilor diriginți, elevii și-au pus în evidență abilitățile practice și imaginația în pregătirea unor momente care să evoce împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire. Din totalul de 35 de clase existente în liceu, un număr de 11 clase s-au înscris în concurs. Cu mult entuziasm, au trecut la ornarea claselor și pregătirea momentelor artistice. Fiecare clasă s-a străduit să scoată în evidență tradițiile românești. Au adus obiecte dintre cele mai diferite și au organizat adevărate colțuri muzeistice în care au fost expuse piese deosebite, precum: covată pentru făcut pâine, furcă și fuse pentru tors, sucală, suveici, război de țesut, lămpașe, jug de car, lada de zestre, nenumărate modele de oale și blide din ceramică, covoare țesute, prosoape țesute și cusute manual, icoane și cărți vechi etc. Observând bogăția, vechimea și valoarea lor, mi s-a întărit gândul care merge de multă vreme, spre înființarea unui muzeu la Luduș.

Prezentările făcute de către elevi au impresionat prin evidențierea sentimentelor patriotice și a mândriei de a aparține unei țări binecuvântate de Dumnezeu. Merită remarcată ținuta îngrijită, majoritatea au optat pentru costumele populare, dar și pentru cele care simbolizează Tricolorul.

Mesele încărcate cu bucate tradiționale: pâine coaptă pe vatră, colaci pentru colindători, cozonaci, slănină, ceapă, mere coapte, mălai cu lapte după rețeta bunicii, nelipsitele sarmale aburinde și multe alte produse au fost, la sfârșitul activității, prilej de încântare și bucurie pentru elevii care abia au așteptat să deguste din bunătățile expuse și să facă schimb de rețete.

Juriul, din care au făcut parte directorul Liceului, prof. Claudia Botezan, prof. Mihai Pandrea și subsemnata, a avut o misiune grea, dar s-a străduit să fie cât se poate de imparțial. În urmă deliberărilor, au fost acordate următoarele premii:

Locul I și o tablă neagră magnetică - clasa a IX-a A, diriginte prof. Paula Moldovan.

Locul II și scaune tapițate - clasa a IX-a E, diriginte prof. Mihaela Tecar.

Locul III și scaune tapițate - clasa a X-a E, diriginte prof. Cristian Drăghia.

Mențiune I și o tablă neagră magnetică - clasa a XI-a B, diriginte prof. Eleodora Macavei.

Mențiune II și o tablă neagră magnetică - clasa a IX-a C, diriginte prof. Claudiu Ciucă.

Mențiune III - clasa a XI-a E, diriginte prof. Kerestesi Lorena.

Premii speciale:

Premiu pentru ținută specială: clasa a IX-a G, diriginte prof. Aristica Mărginean.

Premiul pentru spontaneitate: Oana Pop (IX E) și Minodora Buhă (XII E).

Premiul pentru cea mai bună prezentare: Adrian Astalus (IX A).

Premiul pentru cel mai bun dansator: Andrei Marian (XI B).

Premiul pentru creație proprie: Andreea Fülop (XII E) și Anca Cristian (X E).

Premiul pentru recitare: Denisa Iuoraș (IX E).

Premiul pentru impresie artistică: Sorin Urcan (XI E).

Premiul pentru cea mai bună interpretare muzicală: Romina Mărginean (IX E).

Merită apreciate, din plin, și eforturile claselor X G (dirig. Pal Asimina), X C (dirig. Daniela Bujorean), XII E (dirig. Cosmin Botezan) și X G (dirig. Maria Nichita).

Tuturor, sincere felicitări!

Lasă un comentariu