Județul Mureș - locul II la rujeolă!

Distribuie pe:

Numărul îmbolnăvirilor de rujeolă a ajuns la 1.725 de cazuri și s-au înregistrat, până la 16 decembrie, șapte decese confirmate, dintre care trei sunt la copii sub vârsta de un an, atrag atenția specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății.

Potrivit statisticilor oficiale, la data menționată erau confirmate cazuri de rujeolă în 32 de județe, cele mai multe înregistrându-se în Arad (454), Mureș (238) și Timiș (240).

Dată fiind această situație îngrijorătoare, a fost elaborat și pus în practică un set de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă. Acestea constau în coborârea vârstei de vaccinare ROR la 9 luni, deoarece, spun experții, principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an (rata incidenței este de 68,8/100.000) și recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin și a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR, conform Calendarului Național de Vaccinare.

Ministerul Sănătății anunță, de asemenea, că medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între 9 luni și 9 ani complet nevaccinați cu ROR și pe cei cu vârsta între 5 și 9 ani care au o singură doză de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenții comunitari și mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete. Ministerul face cunoscut că stocurile de vaccin ROR sunt suficiente, în prezent, fiind disponibile 300 de mii de doze.

„Limitarea epidemiei de rujeolă nu se poate face decât cu ajutorul părinților care înțeleg responsabilitatea pe care o au în a-și proteja copii împotriva acestei boli care îi poate ucide sau afecta pe viață. Vaccinul este singura armă eficientă cu care se poate lupta împotriva acestei boli grave. Ministerul Sănătății recomandă părinților să ia legătura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cât mai curând posibil. Medicii de familie și părinții care vor să afle informații corecte despre vaccin și vaccinare pot accesa pagina desprevaccin.ro", se arată în comunicatul dat publicității de către minister.

 

Lasă un comentariu