MEDICII FEMEI AU REZULTATE MAI BUNE ÎN TRATAREA PACIENȚILOR DECÂT COLEGII LOR BĂRBAȚI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Facultatea de Sănătate Publică Harvard, citați de descopera.ro, susțin că femeile medic au rezultate mult mai bune în tratarea pacienților decât colegii lor bărbați, datorită modului în care interacționează cu bolnavii.

„În cadrul studiului nostru, am analizat date de la peste un milion de beneficiari ai sistemului Medicare, cu vârste de peste 65 de ani, internați în spital și tratați de medici interniști în perioada 2011 și 2014.

Astfel, am descoperit că pacienții tratați de medici femei aveau un risc cu 4% mai mic de deces prematur și cu 5% mai puține șanse de a fi reinternați la 30 de zile după o externare.

Există o dovadă clară că doctorii bărbați și doctorii femei practică medicina în mod diferit, iar descoperirea noastră sugerează că acele diferențe contează și că sunt importante pentru sănătatea pacienților. Trebuie să înțelegem de ce doctorii femei au o rată a mortalității pacienților mai scăzută, așa încât toți pacienții să poată avea cele mai bune rezultate, indiferent de sexul medicului lor.

Estimăm că, în Statele Unite ale Americii, în cazul în care medicii de sex masculin ar avea aceleași rezultate ca cele ale colegelor lor, s-ar înregistra cu 32.000 mai puține decese în fiecare an în cazul pacienților asigurați în sistemul public Medicare - o cifră comparabilă cu numărul anual de decese ca urmare a accidentelor rutiere la nivel național.

Diferențele în ceea ce privește rata mortalității ne-au surprins, sexul medicului având un rol semnificativ pentru cei mai bolnavi dintre pacienți. Această descoperire indică faptul că potențialele diferențe în modelele de practică între medicii bărbați și femei au implicații clinice importante.

Au fost identificate mari diferențe între practica medicilor de sex masculin și a celor de sex feminin. Spre exemplu, femeile medic s-au dovedit mai înclinate să respecte orientările clinice și să adopte o atitudine centrată pe comunicarea cu pacientul. Însă, aceasta este prima cercetare efectuată la nivelul Statelor Unite cu privire la modul în care practica medicilor bărbați și femei influențează rezultatele clinice.

Din păcate, în SUA, doar circa o treime dintre medicii practicieni sunt femei", explică specialiștii americani. 

Lasă un comentariu