MODERAȚIA NE ASIGURĂ... SĂRBĂTORI FERICITE

Distribuie pe:

Specialiștii în medicină internă, citați de descopera.ro, ne avertizează că mesele îmbelșugate din timpul sărbătorilor, în general, și al celor de iarnă, în special, dăunează organismului, mai ales că tradițiile culinare ale românilor conțin alimente bogate în grăsimi și proteine animale.

Ei spun că principiul de bază pentru evitarea stărilor de rău este moderația și că foarte atenți la ceea ce pun în farfurie trebuie să fie bolnavii cronic.

„Practica medicală ne arată că mulți români au tendința să facă excese alimentare în perioada sărbătorilor. Bucătăria tradițională românească pune în centru carnea de porc, care devine preparatul de bază, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Însă, nu trebuie să ne îmbuibăm, iar cei care nu trebuie să facă niciodată rabat de la principiile alimentației sănătoase sunt bolnavii cronic.

Sărbătorile trebuie să fie un moment de bucurie și nu un moment pe care să îl petrecem la Urgență. Pacienții care suferă de boli cardiovasculare reprezintă unul dintre grupurile expuse la complicații dacă nu respectă un regim. Sarea este un factor de risc, care decompensează bolile cardiovasculare. O reducere cu trei grame pe zi poate să ducă la scăderea cazurilor de hipertensiune cu până la 50%.

Combinați carnea cu salată și legume! Carnea roșie (vită, mânzat, porc, oaie, capră, iepure, rață și vânat) nu trebuie exclusă complet din alimentație, însă trebuie să fie un echilibru între aceasta și cea albă. Carnea roșie conține foarte multe grăsimi saturate, care cresc nivelul colesterolului, ceea ce poate duce la apariția complicațiilor cardiovasculare.

Carnea de porc este asociată și cu un risc crescut de apariție a cancerului de colon.

Este bine să consumăm carne albă (pește, pui, curcan), dar important este ca pe masa festivă să regăsim și fructe și legume. Pe lângă aportul de vitamine, acestea aduc și un aport de fibre. Ar fi foarte bine ca, dacă o jumătate de farfurie este ocupată cu carne, cealaltă jumătate să fie ocupată de salată. Este bine să evităm dulciurile concentrate și consumul excesiv de alcool, întrucât boala nu ne dă pauză în timpul sărbătorilor.

Vă recomandăm carnea înăbușită, fiartă sau gătită la cuptor! Cea mai nesănătoasă dar și cea mai des folosită metodă de preparare a cărnii este de departe prăjirea. Deci, evitați carnea prăjită, carnea pane sau chiftelele, întrucât acestea conțin factori cancerigeni. Poftă bună și sărbători fericite", ne urează, în final nutriționiștii.

 

Lasă un comentariu