MOZAIC SĂRMĂȘEAN ÎN SĂPTĂMÂNA CRĂCIUNULUI

Distribuie pe:

Motto:

„Dați Cezarului cele ce sunt ale Cezarului și lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu" ( Matei 22, 21).

Săptămâna premergătoare marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos a fost pentru urbea sărmășeană și locuitorii ei un adevărat regal de mândrie religioasă și națională.

* În primul rând, amintim concertul de Crăciun susținut de corurile Liceului „Samuil Micu" din orașul Sărmașu, conduse și formate de părintele ic. stav. prof. și dirijor Camară Daniel. Tot acum, am avut bucuria reîntâlnirii corului Protopopiatului Luduș, în frunte cu protoiereul Voșloban Viorel. Elevii liceului sărmășean au fost la înălțimea momentului aniversar; Corul Belcanto a impresionat în mod deosebit prin ținuta, pregătirea, seriozitatea binecunoscută de ani de zile, de când „colindă" prin toată țara și face cinste Bisericii Ortodoxe, Liceului, Primăriei și urbei noastre. Corul Protopopiatului Luduș, format din 20 de preoți, a entuziasmat pur și simplu întreaga asistență, care a umplut până la refuz Biserica Ortodoxă locală, care și-a așteptat colindătorii în straie noi, primite de la Moș Crăciun, în persoana domnului ing. primar Mocean Ioan, în numele Consiliului Local. Colindul străbun, „O, ce veste minunată" și agapa frățească de la Mănăstirea Sf. Mina, de pe „Dealul Comoara", au încheiat o seară magică de colinde, seară care ne-a demonstrat că în Iisus Hristos putem să trăim în pace, frumos și bunăstare.

** Tot în această perioadă a avut loc, la Casa de Cultură orășenească, darea de seamă a militarilor pompieri locali, unde ne-au făcut onoarea de a fi prezenți: dl general Oltean Dorin, inspector-șef, ISU Tg.-Mureș, dl colonel Găzdac Ovidiu, recent pensionat, dl col. Handrea Călin, lt. col. Buhăianu Cristian, dl. col. Moldovan Grigore, recent pensionat, și înlocuitorul la comanda ISU Sărmașu, dl lt. Buhai Claudiu, comandanți ai unităților ISU Reghin, Târnăveni, Luduș, primari, viceprimari ai zonei arondate zonei de activitate a militarilor locali. Demne de reținut din darea de seamă sunt cele aproape 700 de intervenții în cursul anului 2016, încheiate cu un rezultat pozitiv, ceea ce face ca unitatea noastră locală să fie una de frunte. Ieșirea la pensie a dlui col. Moldovan Grigore, ca unul care a fost promotorul de cinste al militarilor pompieri sărmășeni, a creat adevărate momente emoționante și regrete din partea cunoscuților, dar în special din partea colaboratorilor direcți: primărie, biserică, poliție, școală, populație. Cuvântările ținute de cei îndrituiți, „Colindul străbun", „La mulți ani!" pentru oastea cea română și Ardealul iubit, au încheiat încă un an, cu rezultate care ne fac cinste și au adus liniște tuturor sărmășenilor și... nu numai.

*** Joi, 22 decembrie, s-a deschis complexul comercial „Profi", spre marea bucurie a sutelor de cumpărători zonali, care au luat cu asalt și curiozitate noul edificiu local. Dimineața, la ora nouă, s-a făcut, după datina creștinească și strămoșească, sfințirea noului local, de către părintele Camară Daniel și subsemnatul. Au participat edilul local, dl ing. primar

Mocean Ioan, consilierii orașului Sărmașu, șefi de instituții și diverși invitați. În cuvântările oficialilor au fost prezentate problemele intervenite în decursul construirii edificiului economic, dar în cele din urmă, toți ne-am bucurat de acest moment unic pentru foarte mulți dintre noi, dar, cu siguranță benefic pentru mii de oameni din zona sărmășeană, prin concurența creată între unitățile de acest gen. Colindul străbun, La mulți ani, cupa de șampanie, a adus un strop de fericire, dându-i Cezarului ce este al Cezarului.

**** În aceeași zi, la orele 12, s-a tăiat panglica tricoloră la sediul Primăriei Orașului Sărmașu de către edilii unității: dl primar Mocean Ioan și dl viceprimar Sallai Imre, în prezența consilierilor locali, a personalului instituției primăriei, preoți și invitați. Grupul de preoți din zona Sărmașului a oficiat slujba sfințirii sediului primăriei reînnoit 90%, a oficiat rugăciuni pentru tot aparatul de serviciu, dar și pentru toți creștinii arondați orașului Sărmașu, cât și pentru întreg poporul românesc. „Ziua porților deschise" a făcut ca foarte mulți concitadini să viziteze unitatea primăriei, îmbrăcată într-o haină cu totul aparte, dar demnă de un oraș într-o continuă creștere. Elevii-colindători ai școlilor autohtone au adus prin colindul lor mulțumiri acelora care s-au străduit la înfrumusețarea orașului nostru, primind la plecare daruri de la „Moș Crăciun". Domnul primar, Mocean Ioan, ca unul care a fost amfitrionul tuturor lucrărilor, susținut de Consiliul Local, arată că misiunea care s-a încheiat nu a fost una ușoară, dar fericirea și bucuria muncii împlinite le dă (și ne dă) speranța continuării înfloririi orașului nostru în creștere. Subsemnatul a adus mulțumirile și aprecierile binemeritate pentru efortul depus, cu amendamentul că toți creștinii care vor trece pragul instituției primăriei sunt suflete ale lui Dumnezeu și fac parte din obiectul muncii tuturor celor din aparatul primăriei și ca atare să se poarte cuviincios spre demnitatea instituției statale. Cupa de șampanie, „La mulți ani!" și „Colindul străbun - O, ce veste minunată" răsunat din pieptul tuturor celor prezenți la momentele recent încheiate, dar și pentru marele Praznic al Nașterii Domnului, fac ca pe fețele tuturor să apară raze de bucurie, fericire, speranța de un viitor și mai bun, dar cu toții bucuroși la sfârșitul unei zile deosebite, când cu toții „I-am dat lui Dumnezeu ceea ce este al Lui, dar și Cezarului ce este al Cezarului!

Hristos se naște, măriți-L, / Hristos din ceruri, întâmpinați-L, / Hristos pe pământ, înălțați-vă, / Cântați Domnului tot pământul! Amin.

„CRĂCIUN FERICIT!" și „LA MULȚI ANI!", dragi sărmășeni și întregului nostru neam românesc!

 

Lasă un comentariu