Gânduri răzlețe de nou început

Distribuie pe:

Debut de an nou în trombă, cu ger năpraznic, nămeți și păruieli pentru aghiazmă - c-așa-i românul, dacă-i ceva gratis, musai să se înghesuie și să se facă de râs.

Vești bune pentru cei cu dor de ducă pe la neamuri și prieteni din diferite colțuri ale lumii: liber, adică ridicate ne sunt vizele pentru Canada, nu și pentru USA.

De asemenea, Belarusul a eliminat vizele la călătoriile de cinci zile pentru cetățenii din 80 de țări, inclusiv din toate statele membre ale Uniunii Europene și din Statele Unite, se anunță pe site-ul Președinției de la Minsk. Eliminarea vizelor este valabilă doar pentru persoanele care ajung în Belarus cu avionul, conform unui decret semnat luni de președintele Aleksandr Lukașenko. Măsurile, care au rolul îmbunătățirii relațiilor cu Occidentul, vor intra în vigoare abia peste o lună.

Mult a fost, puțin a rămas, nu prea văd să se înghsuie prea mulți, căci se poate observa că e vorba de primiri din exterior, nu de plecări din Belarus! În fine, fiecare cu problemele lui!

Scandalul Brexit-ului a antrenat, cum era de așteptat, jocul de bursă, și lira a căzut. Duminică, premierul Theresa May sugerase că Marea Britanie nu va putea păstra „părți" ale relației cu Uniunea Europeană. Reamintim că Uniunea Europeană funcționează prin respectarea liberei circulații a persoanelor, a bunurilor, capitalului și serviciilor.

„Marea Britanie nu va putea opta în mod selectiv pentru aplicarea unor drepturi după ieșirea din Uniunea Europeană" - a replicat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citată de site-ul agenției Reuters, avertizând că Londra riscă să piardă accesul la piața comunitară. „Pede altă parte, trebuie să transmitem clar că accesul la piața unică poate fi posibil doar prin respectarea celor patru libertăți fundamentale. Altfel, va trebui să impunem limite privind accesul".

Premierul britanic, Theresa May, a dat asigurări luni că un așa-numit „Brexit dur" nu este inevitabil, în încercarea de a clarifica afirmații făcute duminică, ce au atras critici dure și au condus la scăderea valorii lirei sterline: „Sunt tentată să spun că oamenii înțeleg greșit lucrurile când spun că eu vorbesc despre un Brexit dur, că ar fi inevitabil un Brexit dur. Eu nu accept termenii de Brexit dur sau flexibil. Noi vom încerca să obținem un acord ambițios, bun, cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie în sensul activării pe piața unică europeană". Interesant.

Premierul britanic speră să obțină un acord prin care să mențină accesul țării la piața comunitară după Brexit, reducând însă contribuțiile bugetare și alte obligații, inclusiv în materie de circulație liberă a cetățenilor UE! Vom vedea dacă va reuși!

Pe de altă parte, nici frau Merkel nu stă chiar pe roze. O dezmembrare a Uniunii Europene nu mai este de neconceput, a declarat vicecancelarul german Sigmar Gabriel, într-un interviu pentru „Der Spiegel", posibil contracandidat în scrutinul federal din septembrie, care deține și portofoliul ministerial al Economiei: „Știu care este starea UE. Dezmembrarea sa nu mai este de neconceput. Dacă acest lucru se va întâmpla, copiii și nepoții noștri ne vor blestema. Pentru că Germania este cel mai mare beneficiar al comunității europene, atât din punct de vedere economic, cât și politic. Moscheile trebuie interzise, comunitățile trebuie dezmembrate, iar predicatorii, expulzați. Și cât mai repede cu putință", a mai spus Sigmar Gabriel, care a mai precizat că are toleranță zero pe acest subiect.

Dacă tot am ajuns la subiectul migraționar, ne mutăm atenția către capitala Kazahstanului - Astana - unde vor avea loc tratativele de pace între guvernul Assad și restul beligerant al lumii. Bashar al-Assad, președintele sirian, a declarat că Guvernul de la Damasc este pregătit de negocieri „în toate privințele", informează Reuters. Acesta a adăugat însă că nu este încă clar cine va reprezenta opoziția și nu a fost stabilit un termen al întrevederii.

Assad a afirmat că armistițiul intermediat de Turcia și Rusia, cel mai puternic aliat al său, a fost încălcat înaintea discuțiilor, armata având rolul de a recaptura o zonă din apropierea Damascului, unde insurgenții controlează principala sursă de apă a orașului.

Întrebat dacă Guvernul este pregătit să discute poziția lui Assad ca președinte, acestea a spus că atitudinea sa este „în acord cu constituția", menționând că orice chestiune constituțională trebuie supusă unui referendum, iar alegerea președintelui rămâne la latitutinea poporului sirian. Foarte frumos!

În timpul acesta, o navă militară americană a tras focuri de avertisment în contextul apropierii unor ambarcațiuni ale Forțelor navale iraniene, în Strâmtoarea Hormuz, afirmă oficiali din cadrul Pentagonului citați de site-ul agenției Reuters.

Mai concret, Distrugătorul USS Mahan a tras trei focuri de avertisment spre patru ambarcațiuni rapide ale Gardienilor Revoluției iraniene, în Strâmtoarea Hormuz, iar un elicopter al Forțelor navale americane a lansat o grenadă fumigenă în cursul incidentului. Cele patru ambarcațiuni rapide iraniene se apropiaseră la circa 800 de metri de distrugătorul USS Mahan, care escorta alte două nave militare americane.

Și dacă tot ne-am apropiat de America, nu voi rezista tentaței de a transcrie pentru dumneavoastră, stimați cititori, discursul uneia dintre actrițele mele preferate, câștigătoare a Globului de Aur, Meryl Streep:

„Vă iubesc pe toți. O să vă rog să mă iertați, mi-am pierdut vocea țipând și bucurându-mă în acest week-end și mi-am pierdut mințile cândva, la începutul acestui an, așa că trebuie să citesc.

Vă mulțumesc pentru tot. Cine suntem noi, și ce este la Hollywood? Doar o gramadă de oameni veniți din toată lumea. M-am născut, am crescut și am învățat în școlile publice din New Jersey, Viola a fost născută în cabana unui fermier din Carolina de Sud, R.I. Sarah Paulson a fost născută în Florida, crescută de o mamă singură în Brooklyn. Sarah Jessica Parker a fost una din cei șapte sau opt copii ai unei familii din Ohio, Amy Adams a fost născută în Vicenza, Veneto, Italia, iar Natalie Portman a fost născută în Ierusalim.

Iar frumoasa Ruth Negga a fost născută în Addis Abeba, Etiopia. Ryan Gosling, ca toți oamenii drăguți, este din Canada. Și Dev Patel a fost născut în Kenya, crescut în Londra și este aici, jucând un indian crescut în Tasmania. Așadar... Hollywood-ul este un loc plin de oameni din afară, plin de străini... și, dacă îi dăm afară, nu vom mai avea la ce să ne uităm. Doar fotbal.

Mi-au oferit trei secunde să spun asta. Singura misiune a unui actor este să intre în viața oamenilor, oameni diferiți de noi, și să le permită să experimenteze și alte lucruri. Și sunt multe, foarte multe spectacole puternice în acest an.

Însă a fost un moment în acest an care m-a uimit. Și-a scufundat cârligele în inima mea și nu pentru că era bun, ci pentru că... nu era nimic bun la el. Însă a fost eficient și și-a facut treaba. A făcut publicul să râdă.

A fost acel moment când o persoană care își dorea să se așeze pe cel mai respectat scaun al țării noastre a imitat un reporter cu handicap, care a profitat de situația lui și de faptul că nu putea să se apere. Știți, mi-a frânt inima când am văzut momentul și încă nu mi-l pot scoate din cap, pentru că nu a fost parte dintr-un film. A fost în viața reală. Iar acest instinct de a umili, când este modelat de cineva din zona publică, de cineva puternic, se filtrează ușor, în viața fiecăruia, deoarece parcă îți oferă permisiunea să faci și tu acest lucru.

Lipsa de respect incită la lipsă de respect. Violența incită la violență. Atunci când cei puternici se folosesc de poziția lor pentru a-i intimida pe alții, pierdem toți. Da, mergi mai departe cu asta. Da, asta te face ca presa să vorbească de tine.

De aceea vreau să îi invit pe toți cei de la Hollywood și pe toți oamenii din presă, să ni se alăture în susținerea Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, pentru că vom avea nevoie de ei pentru a merge mai departe, și vom avea nevoie ca ei să ne garanteze protejarea adevărului. (s.n.)

Încă un lucru. Odată, când eram pe platoul de filmare, plângându-mă cu privire la ceva, și urma o perioadă dificilă, în care lucram de dimineață până seara, Tommy Lee Jones mi-a spus: «Nu-i așa că este un adevărat privilegiu să fii actor?». Da, este! Și trebuie să ne reamintim reciproc privilegiul și responsabilitatea pe care le are un actor. Ar trebui să fim mândri de munca noastră. Așa cum prietena mea dragă, Prințesa Leia, a spus cândva: «Ia inima ta frântă și transform-o în artă!». Vă mulțumesc!".

Multe ar mai fi de spus. Dar, deocamdată, atât!

Lasă un comentariu