OBICEIURI DE BOBOTEAZĂ ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Dr. Laura Pop, muzeograf la Muzeul Județean Mureș Secția de Etnografie și Artă Populară, ne-a relatat câteva obiceiuri de Bobotează specifice zonei Mureșului:

,,În fiecare an, în data de 6 ianuarie, se celebrează sărbătoarea Botezului Domnului la creștinii ortodocși și greco-catolici, iar la romano-catolici sărbătoarea Epifaniei. A doua zi, în 7 ianuarie se sărbătorește Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.

Sărbătoarea Bobotezei, după cum este denumită popular, este însoțită de o serie de practici religioase și laice, aproape identice pe întreg cuprinsul României.

În ajunul Bobotezei, preotul, însoțit de diac și de țârcovnic, cu o căldărușă cu apă sfințită și o cruce în mână, merge pe la casele oamenilor, stropind cu un mănunchi de busuioc, cu agheasmă oamenii și casele. La Ungheni, în județul Mureș, în secolul trecut, preotul era însoțit de doi copii care mergeau înainte și anunțau venirea acestuia strigând Chiraleisa.

Slujba religioasă din ziua de Bobotează se desfășoară, în multe locuri, pe lângă o apă curgătoare din zonă pentru sfințirea tuturor apelor.

Dintre tradițiile populare legate de această zi amintim practica magică cea mai răspândită, cea a punerii busuiocului sub pernă de către fete pentru visarea ursitului, a viitorului soț. În unele sate din județul Mureș (Vaidei, Bolintineni), în a doua jumătate a secolului XX, fetele își puneau mărgele sub pernă pentru a visa viitorul soț.

La Bobotează se încheie colindatul, specific sărbătorilor de iarnă, iar de Sf. Ioan Botezătorul se organizau petreceri și baluri pentru sărbătorirea celor care poartă numele de Ioan, nume destul de răspândit la români, așa numitele baluri ale Ionilor.

Unele credințe populare de Bobotează erau legate de mersul vremii, astfel țăranii spuneau că de acum ziua crește atât cât sare cocoșul.

La Sânpaul, la maghiarii romano-catolici, în ziua de 6 ianuarie, copiii mergeau din casă-n casă și anunțau sosirea celor trei regi magi prezenți la nașterea lui Iisus: Melchior, Baltasar și Gaspar, sărbătoriți în această zi.

Botezul Domnului este mai rar prezent în iconografia religioasă, totuși în colecția muzeului nostru se află câteva icoane pe lemn și pe sticlă având această temă, ca și diverse cruci de mână, de prapor sau de altar.

În general, pe crucile mici din biserici era pictată reprezentarea Răstignirii pe o parte și Botezul pe cealaltă parte. Reprezentarea Botezului este realizată după tipicul bisericesc: Iisus Hristos cu picioarele în apa Iordanului având de o parte pe Ioan Botezătorul și de cealaltă îngerul, iar deasupra Sf. Duh sub formă de porumbel".

Râul Iordan, aflat la granița dintre Israel și Iordania, este de peste 2.000 de ani martorul unei minuni ce se întâmplă în fiecare an, pe data de 19 ianuarie, când localnicii de rit ortodox vechi sărbătoresc Boboteaza.Patriarhul Ierusalimului, imediat după slujbă aruncă trei cruci în apă, iar minunea se întâmplă: apele Iordanului curg în sens opus cursului obișnuit.

Lasă un comentariu