SURSA DEZNĂDEJDII - CORTEXUL ORBITOFRONTAL

Distribuie pe:

Oamenii de știință chinezi de la Universitatea Fudan, citați de descopera.ro, au reușit să identifice zona din creier asociată cu instalarea depresiei, aceasta fiind cortexul orbitofrontal.

„Scanând creierul a peste 900 de participanți la studiu, am descoperit că regiunea responsabilă cu luarea deciziilor, așteptările de la viață și integrarea în societate - cortexul orbitofrontal - este strâns legată de pierderea încrederii în sine și de sentimentul de deznădejde.

Rezultatele scanării au arătat că, în cazul voluntarilor deprimați, activitatea din cortexul orbitofrontal este influențată de această afecțiune. Două subregiuni din cortexul orbitofrontal - cortexul medial și cel lateral - reacționează ciudat atunci când persoana este deprimată. Cortexul medial devine activ atunci când primește recompense. Pe de altă parte, persoanele deprimate prezintă conexiuni neuronale mult mai puțin evidente între cortexul medial și hipocampus.

Totodată, a fost evidențiată o legătură strânsă între depresie și activitatea intensă a cortexului lateral, care este asociată cu procesarea nonrecompenselor, cum ar fi sentimentul de vină sau de neputință, trăsături caracteristice ale acestei afecțiuni. Acest lucru însemnă că persoanelor deprimate le este mai greu să acceseze amintirile fericite sau pozitive, din cauza unui dezechilibru la nivel cerebral. Dimpotrivă, persoanelor care suferă de depresie le este mai ușor să se regăsească în experiențele negative și mai dificil să trăiască bine în pielea lor, mulțumite de ceea ce au.

Descoperirile noastre vor aduce noi opțiuni terapeutice în viitorul apropiat pentru această afecțiune medicală serioasă. O mai bună înțelegere a cauzelor care duc la instalarea depresiei ar face o diferență enormă în modul în care medicii abordează această problemă, deoarece tratamentele actuale (antidepresive, care în timp nu își mai fac efectul) nu sunt eficiente pe deplin, iar peste 50% din medicamentele recomandate în prima fază nu sunt eficiente.

Așadar, depresia nu este deloc o stare prin care trecem atunci când ne găsim în momente dificile ale vieții, ci o tulburare mintală în adevăratul sens al cuvântului", explică specialiștii chinezi. 

Lasă un comentariu