Speranţe deşarte în noul Guvern

Distribuie pe:

Instalarea Guvernului PSD a provocat mulţumiri în rândul unor categorii de cetăţeni care au votat promisiunile mincinoase din programul de guvernare prezentat în campania electorală. Cu certitudine, pentru onorarea celor promise, se vor accesa împrumuturi financiare masive. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu a amintit în discursurile populiste, de unde va face rost de bani pentru majorări de salarii şi pensii, fără să vină cu propuneri concrete pentru revigorarea economiei, doar cu fantezii. La depunerea jurământului în faţa preşedintelui, m-a surprins faptul că patru miniştri, după ce au citit jurământul, nu şi-au făcut semnul crucii. În aparenţă, gestul lor pare a fi unul minor. Probabil au uitat, dar, dacă au făcut-o intenţionat este grav, fiindcă semnul sfintei cruci certifică sinceritatea jurământului. Să-mi fie cu iertare, dacă nu am o încredere în unii dintre cei învestiţi în înalta demnitate de ministru, mai ales că sunt şi miniştri care habar nu au despre domeniul în care au fost învestiţi să-l conducă.

A doua zi după învestirea noului Guvern, m-am întâlnit cu un prieten, Nicu R., fost coleg de şcoală agricolă, un specialist agricol cu o pensie cu puţin peste 1.000 de lei, după o vechime în câmpul muncii de peste 43 de ani. Nu-l ştiam că este cuprins de sentimente pro PSD, iar după ce i-am spus că nu am încredere în noul Guvern, omul foarte revoltat a intervenit, şi pe un ton categoric, mi-a reproşat că nu sunt informat şi că sunt rău intenţionat, fiindcă pesediştii sunt oameni serioşi şi că se vor ţine de promisiuni. I-am amintit că Tăriceanu şi Proser l-au lăsat pe drumuri, prin anii 91-92, după ce au reuşit să cumpere sediul societăţii de stat, unde Nicu era director, promiţându-i că îl vor angaja administrator, până la urmă să-i ofere un post de paznic. I-am amintit că ALDE, cu Tăriceanu în frunte, vor compromite acest Guvern. Probabil, amintindu-i despre afacerea cu Proser şi Tăriceanu în Târgu-Mureş, prietenul meu s-a liniştit. Ne-am despărţit împăcaţi şi i-am dorit să aibă parte de pensia majorată, promisă de PSD!, fără majorări la impozite, taxe, scumpiri la combustibil, servicii, alimente etc…                                                                             

Un alt simpatizant al pesediştilor este Ianoş, un ţigan şcolit, absolvent a zece clase şi al unei şcoli profesionale de mecanici utilaje grele. Omul a muncit o viaţă pe şantierele din ţară, ajuns la 55 de ani nimeni nu-l mai angajează, lucrează doar ca zilier când şi când. Toată speranţa lui constă în ajutorul social. În nădejdea că acest ajutor nu-i va fi suspendat, din contră, că va fi majorat, Ianoş a devenit un înfocat susţinător al Guvernului PSD şi visează să primească bani pentru lemne de foc, pachete cu alimente din partea Guvernului şi a Uniunii Europene, fără să mişte un deget. Ioan. S., om de afaceri prosper, neînregimentat politic, economist de profesie, a devenit simpatizant PSD, în ideea că noul Guvern va încuraja clasa de mijloc, prin sprijin acordat Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Un distins coleg, pe care nu l-am ştiut simpatizant al social-democraţilor, s-a declarat susţinător al Guvernului Grindeanu, argumentând cu programul de guvernare sustenabil prezentat naţiunii înainte de învestire. Practic, un segment important dintre cetăţenii României, cu sau fără carnet de partid, îşi pun speranţa în noul Guvern, chiar dacă mulţi sunt conştienţi că nu se vor transpune în practică toate prevederile programului de guvernare, ca de obicei aruncându-se vina pe moştenirea de la vechea guvernare. Sincer să fiu, m-a deranjat şi răceala preşedintelui Iohannis, în momentul când s-a depus jurământul…, fapt ce mă pune pe gânduri, că nu chiar toate sunt la locul lor printre cei care ne conduc destinele şi să nu avem parte de speranţe deşarte.

 

Lasă un comentariu