Sindicatele, patronatele și organizațiile societății civile - în prim-planul deciziei publice

Distribuie pe:

În cursul acestei săptămâni, a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind organizarea și funcționarea Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS), prin preluarea portofoliului Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) și a Direcției Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii.

Prin unirea celor două instituții se dorește coordonarea activităților din domeniul dialogului social, precum și de a dezvolta și promova un cadru riguros și organizat de consultare publică cu cetățenii, sindicate, patronate și organizații neguvernamentale.

Prin organizarea și funcționarea Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social, cabinetul Grindeanu readuce sindicatele, patronatele și organizațiile societății civile în prim-planul deciziei publice, continuând inițiativele din domeniul guvernării deschise. ,,Sunt încrezător că prin acest portofoliu vom găsi un echilibru între temele promovate de principalele organizații din societatea românească, consolidând rolul instituției dialogului social, componentă fundamentală a statului de drept și a democrației. Ne propunem să dezvoltăm și să stimulăm la nivelul fiecărei instituții publice un spirit proactiv de consultare constantă a actorilor neguvernamentali, preluând semnalele și expertiza lor", declara ministrul Gabriel Petrea.

MCPDS va avea structuri noi, specializate în realizarea politicilor naționale, corelate cu cele la nivel european și internațional, în domeniile guvernării deschise, consultării publice, transparenței, accesului la informații de interes public, dialogului social, dezvoltării asociațiilor și fundațiilor, îndeplinind funcții de autoritate de stat, strategie și planificare, reglementare, sinteză, coordonare și monitorizare, conform actului normativ. 

Lasă un comentariu