UN ORAȘ CENTRAT PE FAMILIE

Distribuie pe:

În conferința de presă susținută de domnul Soós Zoltán, candidatul independent la funcția de primar a orașului, a prezentat situația actuală a învățământului târgumureșean. Conform datelor din acest an, două licee din Târgu-Mureș se numără printre primele 100 de licee din țară. Oradea și Sibiu sunt, de asemenea, în fața noastră în clasamentul național.

Acesta a vorbit, de asemenea, despre reconstrucția unui oraș puternic ce va avea în centru familia, subliniind importanța implementării și dezvoltării acestui proiect.

În prezent, în Târgu-Mureș există 6 creșe, care asigură un număr total de 337 de locuri. Numărul este extrem de mic, având în vedere că solicitările din ultimii ani sunt de trei ori mai mari decât numărul locurilor disponibile.”Prin urmare, în următorii trei ani, avem în intenție să creăm 300 de locuri, iar în următorii șase ani alte 450 de locuri noi vor fi disponibile, prin construirea altor creșe, precum și extinderea și modernizarea celor existente”.

Soós Zoltán a menționat, de asemenea, cele două planuri importante pentru siguranța familiilor: primul este reprezentat de finanțarea infrastructurii pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani, unde există deja,  la nivel guvernamental,  finanțarea necesară, cel de-al doilea fiind reprezentat de siguranța locurilor de joacă, interzicerea fumatului și a animalelor de companie în spațiile dedicate copiilor, precum și de instalarea unor toalete ecologice mobile.

Andreia Moraru, sociolog și manager pe proiecte sociale, a subliniat dificultatea în care se află sistemul educațional din cauza epidemiei de SARS-CoV-2.  Pentru rezolvarea acestei probleme, un avantaj ar putea fi reprezentat de descentralizarea sistemului de învățământ. Acum se pot decide, la nivel local,  condițiile de siguranță sanitară în școli. Este o sarcină dificilă, dar foarte importantă, iar sistemul actual condus de Florea nu are nicio inițiativă în acest sens. “În ultimii 20 de ani, educația, întreținerea și dotarea instituțiilor de învățământ nu au reprezentat o prioritate la Târgu-Mureș. Fiecare părinte și copil știu acest lucru foarte bine. A venit momentul să schimbăm această situație”.

Deputatul Csép Éva-Andrea a vorbit despre imaginea unui Târgu-Mureș efervescent, unde familiile au și oportunități de distracție. Pe lângă dotarea corespunzătoare a creșelor, grădinițelor și a școlilor, trebuie acordată atenție și sprijin familiilor cu nou-născuți, a familiilor ce au în grijă persoane cu nevoi speciale, îngrijirii la domiciliu, precum și asigurării condițiilor de circulație în siguranță, în oraș, pentru cărucioare.

Potrivit lui Zoltán Soós, obiectivul este clar. “Construim un oraș centrat pe familie. Și toată lumea are o atribuție, o responsabilitate. Primar, profesori și părinți deopotrivă. Chiar și copiii. La urma urmei, fiecare trebuie să își facă propriile teme. O comunitate puternică este posibilă numai acolo unde avem grijă unul de celălalt.”

Învingem! Împreună!

 

Lasă un comentariu