Seară de poezie

Distribuie pe:

În lumea de azi, a calculatorului, tabletei, televiziunilor comerciale, aproape că nu mai există un loc pentru lectura unei cărți. Într-o lume în care alienarea a devenit un mod de viață, ceasul acela de taină, al comuniunii între oameni cu aceleași pasiuni, a devenit o raritate. Și ce este mai regretabil, absenteismul tinerilor de la evenimente culturale, seri de poezie, cenaclu literar, întâlniri cu cititorii etc. Îmbucurător și faptul că în municipiul Târgu-Mureș mai există cetățeni dornici să se întâlnească, să-și primenească sufletul cu seri albastre de poezie, de împrospătare a cunoștințelor despre clasicii literaturii universale.

Miercuri, 18 ianuarie, la Casa Memorială „Avram Iancu", în colaborare cu Despărțământul ASTRA, a avut loc un eveniment cultural de excepție - „Evocarea poetului rus SERGHEI ESENIN". Despre viața poetului au conferențiat scriitorul Lazăr Lădariu, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber" și președintele Despărțământului ASTRA Mureș. Domnia sa, printre puținii cărturari din Transilvania, cunoscător al literaturii și al limbii ruse, ne-a încântat pe cei prezenți cu informații despre viața și creația poetului rus. De asemenea, profesorul Alexandru Ciubîcă, de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian", a prezentat fragmente din volumul de proză „Văgăuna", al poetului Serghei Esenin.

Scriitorul Lazăr Lădariu a declarat printre altele: „Nu mi-a fost dragă politica rusească niciodată. Să nu uităm de Basarabia furată, de Tezaurul românesc. Să nu uităm că după 23 august 1944 am fost striviți de șenilele tacurilor sovietice. Lucrurile acestea nu se iartă! Asta nu înseamnă că literatura rusă nu trebuie cunoscută. Capodoperele literaturii rusești trebuie citite, fiindcă omenirea n-a reușit încă să depășească proza rusă a secolului al XIX-lea. La noi cele mai reușite traduceri, din poezia lui Serghei Esenin, au fost ale lui George Lesnea. Păcat că nu se mai învață în școli limba rusă, iar tinerii nu sunt atrași spre lectură."

Profesorul Alexandru Ciubîcă ne-a introdus în lumea tulburătoare, arhaică, a satului rusesc, o lume în care pâlpâie personaje care nu s-au desprins de natură, dar în care, mai există totuși, o sămânță de iubire. Pot spune că a fost o seară deosebită, în care publicul a cunoscut, prin poeziile recitate de scriitorul Lazăr Lădariu, sensibilitatea cutremurătoare, plină de tragism a unui poet care a încercat să schimbe lumea, să o facă mai frumoasă, prin cuvânt.

În partea a doua a evenimentului au citit din creațiile proprii doi poeți mureșeni, Mircea Dorin Istrate și Dorin Murgoci.

Am plecat cu regretul că la o asemenea întâlnire, capabilă să ne facă mai buni, mai toleranți, mai înțelepți, au lipsit tineri studenți și elevi. Sincer, chiar dacă nu sunt pasionați de poezie, merita să descopere grăuntele de aur din cealaltă față a ființei umane, să-și înnobileze sufletele într-o perioadă cenușie, încercată de ipocrizie, incertitudini și trădări.

Lasă un comentariu