Moment evocator - Unirea Principatelor Române

Distribuie pe:

Peste 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale din Bahnea, îndrumați de profesorii Mihai Șuteu și Alexandra - Andreea Nistor, au pregătit un emoționant montaj artistic dedicat Micii Uniri de la 24 Ianuarie 1859.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național, după care, dascălul de istorie Mihai Șuteu a evocat, în cuvântul său, principalele momente care au dus la înfăptuirea acestui act istoric, demersurile diplomației românești în acest sens, conjunctura internațională, marcată de ideile revoluției pașoptiste vizând crearea statelor naționale etc. „Mica Unire - a precizat vorbitorul - este una dintre cele mai mari realizări ale poporului român, iar odată cu încheierea acestui act, atenția celor două Principate, se îndreaptă înspre Transilvania, creând posibilitatea românilor din Transilvania, a intelectualilor din Transilvania, atât români cât și cei maghiari, să poată realiza acea voință națională a unui stat între granițe bine determinate, să se poată manifesta liber, și care va avea loc în 1918".

În cadrul programului artistic, au fost recitate fragmente din lirica lui Mihai Eminescu, George Coșbuc, Virgil Carianopol, dar și poezii semnate de prof. Andreea Nistor, totul culminând cu o suită de cântece patriotice, iar la final, copiii și-au unit mâinile în tradiționala Horă a Unirii.

De remarcat prezența, alături de elevii români, a copiilor maghiari, conduși de prof. Andras Bordi, recitând poezii în limba maternă.

Prezent la manifestare, primarul comunei, Jors Ioan Alin, nu și-a ascuns emoția la vederea acelei hore a înfrățirii: „Mă bucur că cei de la școală, împreună cu doamna director Cosmina Oargă, au reușit să realizeze acest impresionant spectacol dedicat Micii Uniri. Mă bucur, de asemenea, văzând aplecarea copiilor spre partea culturală, având acel sprijin din partea noastră, a Primăriei, dacă nu financiar, măcar moral", a precizat edilul comunei.

Lasă un comentariu