Nu există forță fără Unire!

Distribuie pe:

Ca de fiecare dată, elevii din clasele a VI-a A, B, VII-a A, VIII-a A, de la Școala Gimnazială „Sf. Gheorghe" din Sângeorgiu de Mureș, au dovedit că sunt uniți, iar în ciuda gerului de afară, vineri, 20.01.2017,

au întins o horă îmbrăcați în costume naționale, sub îndrumarea profesorului Matei Dumitru, pentru a marca Mica Unire de la 24 Ianuarie 1859.

În jurul lui Al. Ioan Cuza, s-au creat numeroase legende. Pot spune că am avut ocazia de a ajunge la Ruginoasa, în vara anului trecut, și am fost impresionată de povestea ce se ascunde în Palatul domnitorului Cuza.

Cuza rămâne pentru totdeauna cel dintâi domn al țărilor unite, domnul Unirii, fapt ce reprezintă, iarăși, un mare merit. El n-a fost numit, ci ales, și încă în unanimitate, în ambele țări. Ales nu ca un nume mare, răsunător, însă târând după el amintirea nefastă a trecutului, ci ca un om nou, întruchipând voința națională.

Pentru multe din faptele sale a meritat recunoștința nu numai a contemporanilor, ci și a generațiilor următoare. El n-a avut parte de blestemul cuvenit tiranilor detronați. Dimpotrivă, scârbite de politica celor ce i-au urmat, mulțimile l-au regretat. Zadarnice au fost încercările vrăjmașilor de a-l detrona din sufletul, din amintirea și recunoștința purtată de masele largi ale poporului, care îi pomeneau numele cu venerație întrucât fusese călăuzit în acțiunile sale de idei înaintate, progresiste.

Români! Dulce e unirea! Ascultati... glasu-i răsună...

De la fiii României cere patria comună...

Steaua merge înainte-i, simbol sacru pe pământ;

Cum în Vitleem odată stea din cer mântuitoare,

Conducea pe-ncoronații cavaleri, din depărtare,

De le marginile lumii, către leagănul cel sfânt.

Astăzi nu ni se cer lupte, sacrificiuri de sânge,

Virtuți mari de altădată; astăzi ținta vom ajunge

Prin credința în unire, prin unire în dorinți.

(Unirea Principatelor, de Grigore Alexandrescu)

Lasă un comentariu