ROBOTUL-CĂMĂȘUȚĂ AJUTĂ INIMA LA POMPAREA SÂNGELUI

Distribuie pe:

Oamenii americani de știință de la Universitatea Harvard, citați de descopera.ro, susțin că au realizat un robot-cămășuță, care se înfășoară în jurul inimii, ajutând-o să pompeze sângele.

„Bolnavii nevoiți să ia medicamente anticoagulante și cei care așteaptă ani în șir pentru un transplant de inimă ar putea beneficia în viitor de un tratament revoluționar pentru bolile cardiace grave de care suferă.

Acesta este prevăzut cu un manșon moale care comprimă inima în ritmul bătăilor sale și amplifică astfel funcțiile cardiace slăbite, cum este cazul în insuficiența cardiacă.

Dispozitivul este acționat de o pompă externă care folosește aerul pentru a pune în funcțiune mecanismul. De asemenea, robotul poate fi personalizat în funcție de tipul dizabilității: de exemplu, poate pompa mai mult o parte a cordului sau poate modula presiunea exercitată dacă afecțiunea evoluează în timp.

Interesant este că acest robot nici măcar nu intră în contact direct cu sângele, iar în acest mod este evitat riscul de formare a cheagurilor și nevoia bolnavilor de a lua medicamente anticoagulante.

Deși mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru ca robotul-cămășuță să poată fi folosit la oameni, rezultatele obținute până acum sunt încurajatoare și reprezintă un prim-pas în realizarea roboților moi implantabili, ce pot asista funcționarea organele interne.

În prezent, insuficiența cardiacă afectează 41 de milioane de persoane din lumea întreagă, iar printre opțiunile de tratament disponibile se numără pompele mecanice care pompează sângele din ventriculi în aortă și transplantul de cord. Pompele presupun riscul de coagulare, astfel că pacientul este nevoit să ia medicamente anticoagulante, care la rândul lor presupun riscuri", explică savanții americani. 

Lasă un comentariu