LEUCEMIA LA COPII POATE FI VINDECATĂ

Distribuie pe:

O echipă britanică de cercetători din cadrul Spitalului „Great Ormond Street" (Londra), citată de descopera.ro, susține că doi bebeluși care sufereau de leucemie au fost vindecați cu ajutorul unui nou tratament care utilizează celule T modificate, prelevate de la donatori sănătoși.

„După doi ani, boala ambilor bebeluși a intrat în remisie. Dacă și următoarele încercări vor avea succes, tratamentul ar putea fi o variantă ieftină și universală pentru tratarea cancerului. Rezultatele noii tehnologii demonstrează potențialul modificării genetice în cazul terapiilor cu celule.

Bebelușii care aveau 11, respectiv 16 luni când au început noul tratament, au trecut anterior prin chimioterapie pentru tratarea leucemiei. Însă, în cazul ambilor copii tratamentul nu a furnizat niciun rezultat, iar medicii le-au spus părinților să se aștepte la ce e mai rău.

Astfel, am încercat noua procedură, adică injectarea bebelușilor cu celule T prelevate de la donatorii sănătoși și modificate.

Celulele T sau limfocitele T sunt un tip de globule albe care pot ataca și distruge celulele infectate din organism, inclusiv cele canceroase. Din nefericire, celulele T din corp nu reușesc întotdeauna să distrugă toate celulele canceroase, mai ales dacă cele din urmă se înmulțesc rapid.

Noul tratament nu utilizează propriile celule ale bolnavului, ceea ce înseamnă că medicii trebuie să aibă deja celulele T modificate pentru a le introduce cât mai rapid în organismul persoanelor diagnosticate cu cancer.

La doi ani de la implementarea tratamentului, boala copiilor se află încă în remisie, rezultatul sugerând că tratamentul a funcționat.

Momentan, tratamentul a fost utilizat doar pe cei doi micuți pacienți, așadar sunt necesare mai multe teste realizate pe un grup mai mare pentru ca tratamentul să poată deveni valabil.

Procesul implică utilizarea sângelui prelevat de la donatori pentru crearea unor cantități mari de celule T, care vor fi înghețate și utilizate atunci când sunt necesare.

Estimăm că o doză va costa aproximativ 4.000 de dolari", explică specialiștii britanici.

 

Lasă un comentariu