Învățământul mureșean - Liceul Tehnologic comuna Band

Distribuie pe:

Comuna Band în context județean și regional

Județul Mureș se află în zona centrală a României, în bazinul superior al râului Mureș și bazinele râurilor Târnava Mare și Târnava Mică. Este inclus în Regiunea de dezvoltare ,,Centru", împreună cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Sibiu.

Satul Band este atestat documentar în anul 1332, în Registrul colectelor papale din Transilvania - ,,Sacerdos de Brand". Pe teritoriul comunei se află documente, dar și obiective unice nu numai în România, dar și în Europa, se precizează în Strategia de dezvoltare a comunei Band 2014-2020.

Comuna Band, una dintre cele mai mari ale județului nostru, se situează în Câmpia Transilvaniei, într-o mică depresiune drenată de pârâul Comlod și afluenții acestuia. Localitate este situată pe drumul județean Târgu-Mureș - Șăulia - Cluj-Napoca. Accesul se face pe drumul județean 152A. În componența comunei Band sunt incluse 11 sate: Band, satul care este și reședința comunei, Drăculea Bandului, Fânațe, Iștan-Tău, Mărășești, Negrenii de Câmpie, Oroiu, Petea, Țiptelnic, Valea Mare și Valea Rece, am aflat prin amabilitatea doamnei COSTIN Claudia - secretar comună în cadrul Primăriei Band.

Comuna Band este componentă a Grupului de Acțiune Locală Leader Zona de Câmpie, care cuprinde 14 unități administrativ-teritoriale. GAL-ul Zona de Câmpie este amplasată în totalitate pe teritoriul județului Mureș și acoperă o zonă omogenă din punct de vedere geografic și economic pe suprafață de 693,15 km.

Scurt istoric al școlii din Band

Comuna Band are o veche tradiție socială, culturală și educațională. Cercetările surselor documentare referitoare la începuturile învâțământului în această zonă a Câmpiei oferă informații despre eforturile comunităților locale religioase de a-și întemeia propriile școli confesionale. Astfel, actele din Arhiva Bisericii Reformate maghiare din localitate atestă existența încă din 1601 a unei școli confesionale reformate. Mai târziu, dintr-o conscripție a preoților și învățătorilor români ,,uniți" din scaunul Mureș (1778), aflăm că la Bandul de Câmpie există o școală greco-catolică. O altă conscripție a școlilor confesionale, efectuată în 1839 ne informează că ortodocșii din Band nu aveau clădire pentru școală, iar copiii frecventau cursurile în casa învățătorului. Clădirea școlii confesionale ortodoxe a fost construită din lemn abia în anul 1853.

Prima școală de stat în Band a fost organizată în anul 1876, cu predare în limba maghiară. În anul 1877 primește o clădire nouă (,,Școala Veche"- cum este numită azi), completată în 1899 cu o altă clădire. Începând din anul 1935, cele două secții vor fuziona, formând o singură școală. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Școala de Stat din Band și-a reluat activitatea, iar în anul 1948 s-a construit o nouă clădire, necesară datorită creșterii numărului de elevi.

În perioada 1961-1974, în Band a funcționat Liceul de Cultură Generală (Școala Medie) de 11 clase, clădirea fiind construită între anii 1960-1962, completată în 1969-1970 cu noi corpuri de clădiri. Începând cu anul școlar 1973-74, Liceul de Cultură Generală se transformă în Școala Generală cu clasele I-X.

Din anul 1990, Liceul Band își reia activitatea cu formă de învățământ de XII clase (act de înființare - Decizia IȘJ Mureș nr. 112 din 14 septembrie 1990), suferind mai multe modificări de profil și denumire.

În cursul anului 2002 s-au efectuat lucrări de consolidare și renovare a corpului de clădire numită ,,Școala veche", finanțate din fonduri obținute de la Banca Mondială. Începând cu anul școlar 2003-2004 în Grupul Școlar Band s-a înființat Secția de arte și meserii cu profil agricol (Rețeaua unităților de învățământ post-gimnazial cu PJ acreditate - OMEdC nr. 4415 din 2004), după cum ne spunea prof. CREȚI Gheorghe - director al Liceului Tehnologic comuna Band.

,,A doua șansă"

La Liceul Tehnologic comuna Band (PJ), la începutul anului școlar 2016-2017, au fost înscriși 155 preșcolari, 421 elevi în învățământul primar, 301 elevi - gimnazial, profesional - 73, liceal - 14, ,,A doua șansă" - 15, aflăm de la prof. CĂTINEAN Claudiu - consilier educativ și director adjunct al Liceului Tehnologic comuna Band. Programul ,,A doua șansă" se adresează adolescenților, tinerilor, adulților, proveniți din medii sociale diverse și cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învățământul primar și gimnazial. Programul oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării și finalizării învățământului obligatoriu, fără a fi nevoite să-și întrerupă eventualele activități profesionale sau familiale în care sunt angrenate. Nu există limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiția este doar să fi depășit cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei și care se află în următoarele situații: Pentru programul ,,A doua șansă" - învățământ primar : nu au participat deloc la educația formală - școlară; au fost înscriși, dar au abandonat învățământul primar - indiferent de momentul și motivele abandonului; nu au absolvit, până la vârsta de 14 ani, învățământul primar.

Pentru programul ,,A doua șansă" - învățământ secundar inferior au absolvit învățământul primar obligatoriu (inclusiv în sistemul ,,A doua șansă"), dar nu și-au continuat educația mai departe sau au absolvit o parte din clasele corespunzătoare învățământului gimnazial (V, VI sau VII), dar au abandonat școala pe parcursul acestui ciclu de învățământ - indiferent de momentul și motivele abandonului.

Programul ,,A doua șansă" este un program flexibil, astfel încât să motiveze cursanții și să-i determine să-l finalizeze, să ofere mai multă autonomie școlilor în ceea ce privește implementarea lui, dar și sprijinul necesar tuturor celor implicați, prin programe de formare a personalului didactic și materiale educaționale pentru cursanți și pentru cadrele didactice. Prin intermediul programului s-au introdus elemente inovatoare în procesul educațional, cum ar fi: curriculumul modular și sistemul de credite pentru educația de bază, evaluarea, certificarea și recunoașterea competențelor dobândite anterior de către cursanți, asigurarea unui program de pregătire individualizat.

Șase niveluri de învățământ

La Liceul Tehnologc comuna Band se desfășoară activitatea în forma de învățământ cu frecvență, în program de zi, pe șase niveluri de învățământ (preșcolar, primar, gimnazial, profesional - domeniul: agricultură, calificarea profesională: agricultor, culturi de câmp, nivel 3 de pregătire, liceal - filiera: tehnologică, profilul: resurse naturale și protecția mediului, specializarea: tehnician în agricultură, nivelul 4 de pregătire și „A Doua Șansă" - primar). Liceul Tehnologic comuna Band are în subordine următoarele structuri școlare arondate: Grădinița cu Program Normal Band, Școala Gimnazială Fânațe, Școala Primară Valea Mare, Școala Primară Valea Rece, Școala Primară Mărășești, Școala Primară Oroiu și Școala Primară Petea.

În comuna Band, dintr-un total de 6.446 locuitori, numărul total al celor înscriși într-o formă de învățământ este de 1.000.

Proiecte europene/educaționale

La Liceul Tehnologic comuna Band este în faza de licitație un proiect european privind reabilitarea, modernizarea și extinderea clădirii, cu o valoare eligibilă de 493.365 euro. Cu acest prilej se va realiza mansardarea clădirii principale și amenajarea de spații sanitare corespunzătoare.

 La instituția de învățământ din Band s-au derulat mai multe proiecte educaționale dintre care pot fi amintite: „Pași strategici pentru îmbunătățirea accesului la educație al copiilor romi" (POSDRU/8/2.2/S/5); „Stilul de învățare și temperamentul școlarilor - instrumente pentru o educație creativă" (POSDRU/87/1.3/S/61341); „Deschide-ți mintea, nu fi închis!" (Inspectoratul de Poliție Județean Mureș); „Prevenirea violenței în școli" (Consiliul Județean Mureș); „Istoria recentă a României. Pachet educațional pentru cursul opțional de Istorie recentă a României" (POSDRU/153/1.1/ S/142342); „Copiii și părinții romilor vor la școală" (ID 132996).

,,Masă caldă pentru elevi"

Normele metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență nr. 72/2016 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat au fost aprobate de Guvernul României la începutul acestui an. Actul normativ prevede că în anul școlar 2016-2017, în perioada desfășurării activității didactice, preșcolarilor și elevilor din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat (unități-pilot), li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Singura unitate de învățământ din județul Mureș inclusă în programul-pilot de asigurare a unei mese calde pentru elevi este Liceul Tehnologic Band.

 

 

Lasă un comentariu