ANIVERSĂRI DE VETERANI DE RĂZBOI

Distribuie pe:

Comuna Miheșu de Câmpie, situată la o distanță de peste 30 de kilometri de orașul Luduș și la 10 kilometri de Sărmașu, a aniversat luni, 13 februarie 2017, doi cetățeni ai localității, într-un mod inedit. Cei doi veterani de război, unul mai „tânăr" ca altul, ȘOMLEA DUMITRU, 103 ani, și MUREȘAN TEODOR, 95 de ani. Ce longevitate surprinzătoare pe aceste meleaguri!

Domnul primar al comunei CASONI EMIL, împreună cu domnul viceprimar NEMEȘ VASILE au pregătit și organizat această aniversare cu atenție și generozitate, invitând multe personalități militare din județul Mureș. Printre invitații de onoare care au participat la eveniment sunt:

- domnul general maior GHEORGHE POPA, președintele filialelor Mureș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere,

- domnul colonel SEVER POPOVICI, președintele subfilialei Luduș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, însoțit de domnul colonel GHEORGHE POPA, și dl profesor MIRCEA GHEBOREAN, istoric și cronicar,

- dl maior SERGIU COLCERIU, comandantul Comenduirii garnizoanei

Tg.-Mureș,

- dl colonel COSTIN IONEL și dl colonel IOAN FRUNZĂ, din Tg.-Mureș,

- dl profesor universitar ADRIAN ȘIMON, facultatea de Științe Economice, vicepreședinte al Asociației Naționale CULTUL EROILOR, filiala Mureș, însoțit de dl IOAN STOICA și IOAN HOSU, din Tg.-Mureș.

Dl primar EMIL CASONI, jovial și politicos, se află la primul mandat după o experiență de viceprimar, conducând destinele acestei comune, ce cuprinde aproape 2.500 de locuitori. Comuna este formată din 8 sate cu probleme mari de infrastructură, ca și restul țării. A inițiat un proiect de modernizare a străzilor prin Ministerul Dezvoltării, fiind deficitari și în domeniul apei și canalizării, a demarat recent un proiect cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării. Întâmpină probleme zi de zi, deoarece populația este îmbătrânită, tineretul părăsind locurile natale pentru orașe sau străinătate. Printre organizatori se află și d-na COSTINAȘ CORNELIA, asistentă socială, care se preocupă îndeaproape de soarta veteranului centenar DUMITRU ȘOMLEA, acesta nu a putut fi prezent la sediul primăriei din motive de sănătate. El este ajutat de o vecină, FĂGĂRAȘ MARIA, care îi asigură zilnic toate cele de trebuință. Uneori este vizitat de fiul său din Cluj și mai des de nepoata ROMELA din Câmpia Turzii.

Al doilea sărbătorit, TEODOR MUREȘAN, de 95 de ani, prezent alături de fiica sa AURELIA FLOREA, care îi oferă îngrijirile necesare la domiciliul acestuia, de câțiva ani. Impresionant la cei 95 de ani, cu o ținută viguroasă și foarte lucid, comunicativ și jovial, ne-a oferit un manuscris care cuprinde detalii din biografia sa. Fiica ne mărturisește că este un mare iubitor de cărți, citind zilnic lecturi istorice sau cărți religioase. Ne-a uimit cu memoria sa activă, prin recitarea unor poezii istorice, reținute din anii de școală.

În biroul domnului primar, aranjat cu mult bun gust, oaspeții s-au adunat în jurul sărbătoritului prezent, fixând în memoria aparatelor pe cei prezenți.

Dl general maior GHEORGHE POPA a început discursul dedicat evenimentului, mulțumind primăriei pentru asigurarea condițiilor de desfășurare. S-au făcut urări de sănătate și viață lungă veteranului care se simțea fericit și important, căruia i s-au oferit mai multe daruri: Diploma de excelență a veteranilor de război, flori, tort, șampanie și bilete de călătorie, clasa I. Domnul general menționează că dl prefect de Mureș, care își anunțase participarea la eveniment, în ultimul moment a fost nevoit să renunțe la deplasare. O altă diplomă i-a fost oferită de dl maior SERGIU COLCERIU, din partea comandantului garnizoanei Tg.-Mureș. Sărbătoritul a mulțumit din toată inima celor prezenți, având la gât un fular tricotat în culorile tricolorului românesc, recitând numeroase versuri ce-l omagiau pe Ștefan cel Mare și un adevărat colaj patriotic dedicat Marii Uniri.

Partea a doua a festivității s-a petrecut la domiciliul sărbătoritului DUMITRU ȘOMLEA, unde s-au deplasat toți invitații. A fost întâmpinat cu urări de sănătate, oferindu-i-se trei diplome, din partea A.N.V.R., GARNIZOANEI Tg.-Mureș și Primăriei Miheș. Nu au lipsit florile, tortul, șampania, împreună cu îmbrățișările asistenței. Un fapt inedit, la locuința sa au fost prezenți doi tineri din Miercurea Ciuc, care aflând de aniversare i-au adresat urări din partea Forumului Civic al Românilor din jud. Covasna, Harghita și Mureș. Sărbătoritul a mulțumit tuturor pentru cinstea care i-a fost acordată, încheind cu rugăciunea Tatăl nostru, cu o voce tremurândă, emoționată. La întoarcere la sediul primăriei, ne-am luat rămas bun de la veteranul prezent, care, după rostirea rugăciunii Tatăl nostru a ținut să ne facă o ultimă urare patriotică „În veci să trăiască România!".

 

Lasă un comentariu