ANIMALELE DE COMPANIE, CEI MAI BUNI PRIETENI AI BOLNAVILOR PSIHIC

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici în sănătate mintală de la Universitatea din Manchester, citați de descopera.ro, susțin că pentru persoanele cu boli psihice grave legăturile emoționale cu animalele lor de companie sunt mult mai profunde față de cele cu familia sau prietenii.

„În cadrul studiului nostru, am intervievat 54 de persoane cu boli mintale grave (schizofrenie sau tulburare bipolară) pe termen lung. Douăzeci și cinci dintre ei au considerat faptul că animalele lor sunt parte din rețeaua lor socială.

Pe de altă parte, am observat faptul că persoanele care suferă de boli mintale și dețin animale de companie sunt mult mai deschise în căutarea ajutorului și menținerea stării de sănătate - își iau medicamentele, cer ajutor atunci când au nevoie și merg la psihoterapeut mult mai regulat decât persoanele care suferă de boli mintale și nu dețin animale de companie.

Persoanele cu boli mintale sunt de regulă înscrise în grupuri de suport pe care le frecventează săptămânal, dar pe de altă parte se înstrăinează de prietenii lor. Pentru mulți dintre acești oameni animalele fac un bine extraordinar, prin eliminarea nevoii de izolare. Ele oferă afecțiune fără a avea nevoie să înțeleagă tulburarea.

Participanții la studiu au încredere că animalele de companie (câini, pisici, hamsteri și altele) nu se uită la cicatricele de pe brațe, nu pun la îndoială nimic din ceea ce fac, oferă foarte mult sprijin emoțional și le distrag atenția de la boala lor, chiar și de la psihoza severă.

Un participant a declarat faptul că simpla prezență a hamsterului și ideea că îl poate vedea jucându-se pe rotiță îi elimină starea de tensiune și îl face să zâmbească.

De altfel, orice proprietar de animale de companie îți va spune că acestea sunt însoțitorii și susținătorii lor cei mai loiali atunci când viața devine aspră, iar când își simt moralul scăzut, animalele sunt minunate, deoarece nu vor pleca din viața lor orice ar fi.

Lasă un comentariu