Dascăli mureşeni - DORIN CLAUDIU CHIOREAN

Distribuie pe:

M-am născut în data de 13.10.1975 în localitatea Reghin din părinţii Vasile şi Cătălina. Tatăl, Vasile, preot paroh la Parohia Ortodoxă Batoş timp de 7 ani şi apoi la Parohia Ortodoxă Iernuţeni timp de 32 de ani, acum preot pensionar îmbisericit la ultima parohie, a condus firul vieţii mele în tainicele întrebări ale urcuşului interior. Mama, Cătălina, învăţătoare la Şcoala Gimnazială Dedrad şi, după Revoluţia din 1989, la Şcoala Gimnazială Nr. 7 din Reghin, a purtat grija înveşmântării frumuseţii mele. Şcoala primară am urmat-o la Şcoala Gimnazială Nr. 7 din Reghin, fiind mereu pe primul loc în clasă. Modelul învăţătoarei Zavacsky Maria se împletea cu modelul mamei-învăţătoare.

Am continuat apoi studiile la Şcoala Gimnazială Nr. 6 din Reghin pe care am absolvit-o în anul 1990. În vara aceluiaşi an am intrat la Liceul Teoretic nr. 2 din Reghin la secţia Filologie - Istorie, avându-l ca diriginte pe domnul profesor Urzică Sabin. După un an am dat admitere la Seminarul Teologic Ortodox „Simion Ştefan" din Alba Iulia şi am intrat al treilea. Din anul doi m-am transferat la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca pe care l-am absolvit în anul 1996. Pe parcursul acestor ani am fost mereu primul în clasă. A urmat apoi examenul la final de seminar, Bacalaureatul şi apoi admiterea la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, secţia Pastorală, absolvită cu media 9,73 în anul 2000. Teza de licenţă cu titlul ,,George Dima. Viaţa şi activitatea muzical-religioasă" am susţinut-o sub îndrumarea renumitului pr. conf. univ. dr. Vasile Stanciu. M-am mutat la Cluj-Napoca, unde am urmat cursurile Studiilor Aprofundate la secţia Biblică-Practică, susţinând lucrarea de disertaţie cu titlul: ,,Bizantinologul Gheorghe Ciobanu" tot sub îndrumarea ilustrului pr. profesor univ. dr. Vasile Stanciu. În paralel am fost şi cântăreţ bisericesc la Parohia Ortodoxă ,,Naşterea Domnului" din Cartierul Gheorgheni.

Între anii 2001-2006 am urmat, ca şi student bursier, cursurile de Licenţă în Teologie Liturgică la Institutul de Liturgică-Pastorală din Padova, devenind licenţiat cu lucrarea de licenţă: ,,La santificazione dell'acqua nel giorno dell'Epifania" (,,Sfinţirea apei la Bobotează"), susţinută în data de 20 iunie 2006, sub atenta îndrumare a pr. prof. univ. dr. Gianni Cavagnoli în limba italiană. În acelaşi an am fost admis la cursurile doctorale în cadrul aceluiaşi institut, cursuri absolvite în anul 2010. Munca neobosită de cercetare s-a concretizat în data de 29 martie 2011 când am susţinut teza de doctorat cu titlul: ,,L'interazione tra rito e fede nella prassi battesimale. La testimonianza di san Basilio Magno" (,,Interferenţa dintre rit şi credinţă în practica botezului. Mărturia Sfântului Vasile cel Mare"), publicată în Italia, avându-l ca şi coordonator pe pr. prof. univ. dr. Gianni Cavagnoli, fiind declarat doctor în teologie.

Studiile s-au îmbinat la un moment dat cu viaţa de familie, căci în anul 2004 m-am căsătorit cu Ana Maria Fărcaş, profesoară de Limba engleză şi religie, iar mai târziu cu cea pastorală, în 22 mai 2005 fiind hirotonit diacon de către P.S. Siluan al Italiei pe seama Bisericii Ortodoxe Venezia-Mestre, Parohia ,,Sfânta Mc. Lucia".

Am slujit în această parohie ca şi diacon (din anul 2007 am fost ridicat la rangul de arhidiacon) timp de 4 ani, mereu în trăirea şi în duhul Ortodoxiei. Fiind un colaborator apropiat al Institutului de Liturgică-Pastorală din Padova am fost invitat să susţin numeroase conferinţe în diferite centre universitare din Italia (Bologna, Parma, Venezia şi Vicenza) cu prilejul anumitor reuniuni, pe teme de teologie comparată, mereu cu gândul de a expune învăţătura de credinţă în cuvinte vii şi lucrătoare. Dorul de vatra străbună a fost copleşit de detaşarea mea de la Parohia Venezia-Mestre la Parohia Ortodoxă Română Reghin - Iernuţeni unde am slujit ca şi diacon până în data de 21 noiembrie 2010, când am fost hirotonit preot pe seama acestei parohii. Bucuria a fost şi este deplină întrucât s-a îmbinat cu apropierea de familie şi neamurile apropiate. Slujirea la acelaşi altar dintre tată şi fiu este îmbierea la Cina împărăţiei. Practica pedagogică în rândul elevilor a accentuat nuanţele pregătirii şi a empatiei intelectului spre ceilalţi.

Din 1 septembrie 2013 am fost ales inspector şcolar pentru Religie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş de către Î.P.S. Irineu, arhiepiscop al Alba Iuliei, şi în acord cu Ministerul Educaţiei Naţionale. În 9 iulie 2015 am susţinut examenul de definitivat în învăţământul preuniversitar, iar în februarie 2016 am susţinut examenul de echivalare a doctoratului cu gradul didactic I.

În cadrul acestor misiuni am demarat numeroase proiecte judeţene şi naţionale: ,,Vestitorii bucuriei Învierii" şi ,,Hristos Se naşte, slăviţi-L!" la care participă an de an peste o mie de elevi din judeţul Mureş şi alte judeţe colaboratoare. În anul 2016 am început proiectul-concurs dedicat elevilor din clasele a V-a şi a VI-a intitulat ,,Atleţi pentru Hristos", desfăşurat concomitent cu Olimpiada judeţeană de Religie pentru clasele VII-XII.

Ca şi preot paroh, împreună cu doamna preoteasă Ana Maria Chiorean şi alţi profesori voluntari desfăşurăm două proiecte pentru tinerii din parohie: Şcoala de vară ,,Crede, trăieşte, iubeşte" (în timpul postului Adormirii Maicii Domnului) şi Şcoala de duminică (în duminicile din Postul Mare şi din Postul Naşterii Domnului), iar cu prilejul sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, Festivalul de pricesne: ,,Primeşte-ne Măicuţă...!", împreună cu preoţii şi tinerii din anumite parohii din Protopopiatul Ortodox Reghin.

În data de 8 ianuarie 2017, datorită rodnicei activităţi pastoral-misionare şi cultural-educative, am fost ridicat la rangul de iconom-stavrofor de către Î.P.S. Părinte Irineu. Întreaga activitate se focalizează pe aceste trei sectoare: preot, profesor şi inspector, mereu secundat şi ajutat de familie, căreia îi datorez reuşitele mele.

 

Lasă un comentariu