Pasiunea și dragostea pentru animale schimbă destine

Distribuie pe:

Pentru dna Marinela Hărțăgan, tenician-veterinar al comunei Sâncraiu de Mureș, telefonul personal sună non-stop ca un telefon de ,,urgență", la care oricine oricând are nevoie urgentă de intervenție, găsește un răspuns. Energia, pasiunea și seriozitatea sunt doar câteva din trăsăturile care o caracterizează.

Gospodarii din comună, o consideră ,,salvatorul" la care apelează cu încredere pentru salvarea și tratarea animalelor din gospodăriile lor. Fie că ai un cățel, un purcel, un mânz, o vițică, un miel, că ești sâncrăian sau năznean, Marinela răspunde prezent din dorința de a ajuta. Nu are timp de interviuri sau scris mail-uri, deoarece prioritățile muncii sunt mai importante.

Ca un răspuns la abnegația și promptitudinea cu care tratează fiecare situație, locuitorii comunei Sâncraiu de Mureș, din care face parte și satul Nazna, i-au încredințat câteva mandate de consilier local.

Modestă și preocupată de pasiunea ei profesională, cu multe insistențe, în grabă, a răspuns unor întrebări.

- Care considerați că sunt punctele forte, ca femeie, în meseria de tehnician-veterinar?

- Pentru mine această meserie a fost o provocare. Din copilărie, în curtea casei, mă jucam cu animalele, le-am îndrăgit, îmi era milă de ele, le îngrijeam și treptat mi-am dat seama că și ele au nevoie de atenție. Iubesc foarte mult copiii, de aceea îmi doream să devin educatoare. Consider că pasiunea, răbdarea și dragostea pentru animale m-au determinat să îmbrățișez această meserie. Dar, vorbind despre latura sensibilă, pot spune că în perioada când am absolvit liceul, în anul 1979, meseria aceasta nu prea era agreată de fete. Vorba aceea aparențele înșeală, cred că tocmai latura sensibilă este punctul forte care personal mă reprezintă, și am rămas fidelă acestei meserii.

Din anul 1982 până în prezent lucrez în comuna Sâncraiu de Mureș. Îi datorez mult și soțului meu Ilie. Împreună am aniversat anul trecut 26 de ani de la căsătorie. Fiind un mare iubitor de animale, mă înțelege și mă susține ori de câte ori sunt solicitată pe teren.

- Cum vedeți meseria de tehnician veterinar în viitor?

- Chiar dacă efectivele de porci, vaci, cai, oi, de la an la an, sunt în scădere, eu întrevăd o continuitate.

- Pe ce vă bazați spunând acest lucru?

- Pe faptul că în aproape toate gospodăriile din comună, aici mă refer și la Nazna, sunt crescute animale de companie, care necesită asistență de specialitate. De aceea încurajez tinerii care iubesc animalele să îmbrățișeze această meserie, și mă bucur când văd mulți tineri având grijă de căței sau de pisici ca și de un copil.

 - O urare sau un gând pentru noi, femeile?

- Cu mult drag le doresc tuturor femeilor multă sănătate și fericire, în mod deosebit sâncrăiencelor și năznencelor, pe care le consider parte din familia mea.

Lasă un comentariu