Iubirea de aproapele şi de... străini!

Distribuie pe:

Mulţi se întreabă de ce a venit Hristos în lume. El nu a venit în lume să aducă o îmbunătăţire a condiţiilor vieţii, nu a venit să propună un sistem economic sau politic oarecare sau să ne înveţe o metodă de echilibru psihosomatic. Hristos, Domnul nostru, a venit în lume datorită păcatului primordial, al neascultării lui Adam şi Eva, pentru a ne aduce viaţa veşnică. "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât L-a trimis pe unicul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică." Viaţa veşnică este harul lui Dumnezeu care luminează şi dă sens prezentului şi viitorului, sufletului şi trupului, omului în întregime.

Dumnezeu Tatăl ne-a dat odată legi după care să ne conducem ; ne-a format sisteme drept călăuză. Ce-am făcut însă cu ele ? Le-am călcat în picioare şi astăzi suportăm consecinţele, încât Fiul lui Dumnezeu vine în ajutorul nostru pentru a recupera ce-am pierdut, pentru a ne împăca cu Tatăl Ceresc, care ne iartă de şaptezeci de ori câte şapte, dar nu se lasă batjocorit la infinit.

„Tabor"- 2008

***

De adevărata „OMENIE", de „humanitas" nu te-ai apropiat destul, decât atunci când simţi că poţi iubi şi pe altul, de alt neam, ca pe tine însuţi... Dar pentru a iubi pe altul, trebuie mai întâi să-l cunoşti, dacă se poate, ca pe tine însuţi şi în bine şi în rău. Viaţa nu e geometrie, iubirea nu merge fără indulgenţă, iar indulgenţa nu înseamnă nepăsare, ci un sentiment foarte fin, care presupune o adâncă cunoaştere a sufletului omenesc nu numai în părţile luminoase, dar şi în cele umbrite

Simeon Mehedinţi (1868-1962),academician şi geopolitician român. Spirit filosofic, a fost format la şcoala lui Titu Maiorescu. A desfăşurat o vastă activitate culturală ca educator al maselor.

***

„Dumnezeu a fost, este şi va fi pururea de-a lungul veacurilor în veşnicie. Tot ce este corp materialnic este nedesăvârşit, schimbător, pentru că are început şi sfârşit. «Dumnezeu însă, Duh Creator şi Nemărginit, este fără început şi fără sfârşit, adică neschimbabil, Acela care a fost şi este din veşnicie». Lumea e schimbătoare; Dumnezeu este neschimbător". „Oamenii pleacă de pe pământ unii după alţii; unii cad ori mor şi alţii le iau locul, însă Dumnezeu rămâne pururea acelaşi, neschimbat."

Arsenie Boca (1910 - 1989),mare preot duhovnic, scriitor şi gânditor creştin, pictor

P.S. Hristos a fost întrebat de un învăţător de lege: „Învăţătorule, care poruncă este mai mare în Lege? El i-a răspuns: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi". (Matei , 22, 35-39)

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu