PICURI DE ÎNŢELEPCIUNE

Distribuie pe:

„Mântuirea nu poate veni, fiind sănătos şi stai în faţa televizorului urmărind Sfânta Liturghie. Este admis pentru cei bolnavi, fiindcă Domnul intră şi prin uşile închise. Putem să scriem biblioteci întregi; dacă ele sunt fără de Dumnezeu, sunt simple cărţi într-o bibliotecă universală sau, în cel mai rău caz, să distrugă prin conţinutul lor. SĂ IUBIM CEEA CE IUBEŞTE DUMNEZEU, DAR SĂ URÂM CEEA CE URĂŞTE ŞI DUMNEZEU! "

Prea Fericitul Teoctist Arăpaşu (1915-2007), patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între 1986-2007

***

„Alexandru cel Mare, Cezar, Carol cel Mare, şi ei au întemeiat mari împărăţii. Dar pe ce am sprijinit noi creaţiunea spiritului nostru? Pe forţă. Iisus singur a întemeiat imperiul Său pe iubire. De aceea şi azi milioane de oameni ar muri pentru El. Evanghelia este o însuşire ascunsă, ceva care lucrează cu putere, o căldură care înrâureşte asupra minţii şi pătrunde, totodată, în inimă. Evanghelia nu este o carte a cărţilor, ci o fiinţă vie cu activitate, cu o putere care învinge tot ce i se spune... Aici pe masă este această carte a cărţilor, nu voi obosi citind-o zilnic cu aceeaşi plăcere. Sufletul invadat de frumuseţea evangheliilor nu-şi mai aparţine sie. Dumnezeu se face stăpânul lui absolut. El îi dirijează gândurile şi funcţiunile. El este al său. Ce dovadă mare de Dumnezeirea lui Hristos!"

Napoleon Bonaparte (1769-1821), „Napoleon în exil". A fost lider politic şi militar al Franţei, la începutul sec. XIX lea.

***

„Perioada Postului Mare este răstimpul cel mai potrivit pentru a ne cunoaşte simţirile şi a-L vedea pe Hristos Dumnezeu. De aceea creştinul se bucură, nu se întristează, atunci când vine postul. Se bucură că va putea face o jertfă curată, plăcută lui Dumnezeu, dar în acelaşi timp se şi bucură că postul este mijloc de asceză, de mortificare a răului din noi".

Andrei Andreicuţ (1949-), episcop de Alba -Iulia (1990-2011), mitropolit al Ardealului (2011-), scriitor şi cărturar creştin.

P.S. „Adu-ţi aminte de Ziditorul tău în zilele tinereţii tale, înainte să vină zilele de restrişte şi să se apropie anii despre care vei zice: N-am nici o plăcere de ei... înainte ca să se întunece soarele şi lumina şi luna şi stelele şi ca norii să mai vină după ploaie."

Ecclesiastul 12, 1-2.

„1001 CUGETĂRI" vol. XII,

Lasă un comentariu