Banca Centrală Europeană a introdus în circulaţie o nouă bancnotă de 50 de euro

Distribuie pe:

Potrivit site-ului oficial al BCE, începând cu 4 aprilie 2017 o nouă bancnotă de 50 de euro, cu noi caracteristici de securitate, a fost introdusă în circulaţie.

BCE intenţionează astfel de a crea bancnote euro mai rezistente la falsificare. Elementele de securitate ale acesteia includ o fereastră cu portret plasată în partea de sus a hologramei, ce devine transparentă dacă este privită în lumină. Fereastra conţine un portret al zeiţei Europa, din mitologia greacă, vizibilă pe ambele feţe ale bancnotei. Acelaşi portret este vizibil şi în filigran, alături de numărul „50", în nuanţa verde-smarald. Noua bancnotă mai conţine şi zone imprimate în relief pentru cei cu deficienţe de vedere.

Bancnota de 50 de euro este una dintre cele mai folosite bancnote din zona euro. 9 miliarde de bancnote de 50 de euro se află în circulaţie, reprezentând 46% dintre toate bancnotele euro.

Bancnotele de 50 de euro din prima serie emisă vor rămâne în circulaţie legală în paralel cu cele noi şi vor fi retrase treptat. Noi bancnote de 100 de euro şi 200 de euro vor fi emise la începutul anului 2019.

Potrivit unui sondaj, banii lichizi rămân metoda cea mai uzitată de plată în magazine.

Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat în acest sens: „Un studiu în curs asupra utilizării banilor, comandat de către BCE, arată că peste trei sferturi din plăţile realizate la punctele de vânzare din zona euro sunt cu ajutorul numerarului." (sursa:ZF)

Lasă un comentariu