Dumnezeu, Biserica şi... fetiţa!

Distribuie pe:

„«DUMNEZEU S-a făcut om, ca de la om să înveţi cum se face omul dumnezeu» Clement Alexandrinul (150-215) - teolog creştin. Acesta este omul cel nou, omul născut de sus, în chip simplu, din toată fiinţa sa. Fiindcă Iisus Hristos este Omul Cerului şi S-a ţesut pe Sine în firea cea omenească, de aceea se impune El tuturor oamenilor şi tuturor veacurilor, cu atât mai mult cu cât ar vrea unii să scape de El."

Arsenie Boca (1910-1989), preot monah, duhonic renumit, vizionar, scriitor bisericesc, numit „Sfântul Ardealului".

***

„Biserica este întemeiată de Dumnezeu şi întărită pe sângele mucenicilor. Şi, totuşi, mulţi luptă împotriva ei şi o bârfesc, fără să înveţe din istorie că cei care s-au ridicat împotriva ei au pierit, iar Ea s-a înălţat până la ceruri. Căci Biserica, atunci când este războită, biruieşte; când este calomniată străluceşte şi mai tare. Este adesea atacată, dar niciodată biruită; este învăluită de furtună, fără însă să se afunde, suferă multe rele, dar naufragiu niciodată. Este războită, fără să fie biruită însă vreodată.

Ea, Biserica, fără arme materiale, a biruit idolatria. Câţi împăraţi ca Nero sau Diocleţian s-au repezit zadarnic asupra ei? Toţi aceştia s-au zdrobit, pe când Biserica a rămas, a înflorit, a crescut."

Teodoret al Cirului (393-457), scriitor, istoric, teolog creştin, episcop de Cir, sfânt ortodox

***

„Despre frica de Dumnezeu avem o pildă grăitoare: Un creştin odată s-a dus la furat de clăi de grâu, fiind pe vremea secerişului. Şi-a luat cu el căruţa cu cai şi fetiţa lui. Când a ajuns la terenul cu grâu s-a uitat în stânga, în dreapta, în faţă, în spate... Fetiţa a observat ce făcea tatăl său şi i-a spus: «Tată, am văzut că te-ai uitat în toate părţile, dar în sus de ce nu te-ai uitat? De acolo te-a văzut Dumnezeu.» Tatăl, ruşinat, a lăsat snopii cu grâu acolo, a plecat acasă şi s-a spovedit preotului de păcatul lui, mulţumit că fata lui i-a dat o lecţie adevărată de ce înseamnă frica de Dumnezeu."

Ilie Cleopa (1912-1998), preot arhimandrit, stareţ la Mănăstirea Sihăstria, autodidact,

P.S. „Cel care se răzbună, de la Domnul va primi pedeapsă şi păcatele lui le va ţine minte. Iartă nedreptatea aproapelui tău şi, atunci când te vei ruga tu, ţi se vor ierta păcatele. Omul care ţine minte asupra omului, cum poate să ceară de la Dumnezeu vindecare?" (Înţelepciunea lui Isus Sirah 28, 1-3).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu