O „bătălie" câştigată

Distribuie pe:

Joi, 27 aprilie, în prezenţa primarului municipiului Târgu-Mureş, dr. Dorin Florea, şi a actualului său consilier, fost viceprimar, Claudiu Maior, Centrul de Dezbateri Socio-Politice „Emil Dandea" din Târgu-Mureş a găzduit lansarea volumului de publicistică Bătălia pentru Primăria Târgu-Mureş - autor Ioan Cismaş, şeful Secţiei social-politic a cotidianului „Cuvântul liber".

Sub bagheta organizatorică a reputatului cărturar mureşean prof. Dimitrie Poptămaş - amfitrion şi moderator al manifestării, publicul prezent - alcătuit din reprezentanţi ai lumii academice, medicale, artistice şi culturale târgumureşene, a avut prilejul de a rememora şi retrăi o etapă de aproape două decenii din istoria recentă a oraşului, nu lipsită de frământări şi convulsii în plan social şi edilitar-gospodăresc, cartea urmărind, în paralel, evoluţia ciclurilor electorale pe plan local, de la alegerile din anul 2000 până la scrutinul din 2016.

Cuvântul introductiv i-a aparţinut, firesc, primarului Dorin Florea, care a apreciat strădaniile gazetăreşti ale autorului şi ale cotidianului „Cuvântul liber", în efortul de a crea, în arealul mureşean, un microclimat de viaţă şi convieţuire bazat pe concordie, linişte şi ordine publică, în concordanţă cu propria sa viziune asupra unui oraş capabil să facă faţă, din toate punctele de vedere, tăvălugului globalizării şi provocărilor contemporaneităţii.

Cartea a fost prezentată - în abordări pe cât de diverse pe atât de interesante - de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Senatului Universităţii „Petru Maior" din Târgu-Mureş, scriitorul Lazăr Lădariu, redactorul-şef al cotidianului „Cuvântul liber", Valentin Constantin Bretfelean, director executiv al Poliţiei Locale Târgu-Mureş, poetul Mircea Dorin Istrate - preşedintele filialei mureşene a Ligii Scriitorilor Români, şi semnatara acestor rânduri. Intervenţiile au evidenţiat, în esenţă, multiplele calităţi şi unghiuri de abordare ale volumului - exerciţiu de conştiinţă civică, document istoric, un preţios îndreptar pentru actualii şi viitorii administratori ai urbei şi, nu în ultimul rând, un veritabil manual de jurnalism, evidenţiind buna funcţionare a trinomului administraţie - presă - cetăţean, atunci când „traficul" de informaţie este corect direcţionat, în sensul canalizării energiilor spre exploatarea benefică a multiculturalităţii, diversităţii şi interferenţelor spirituale.

Sunt toate acestea „ingredientele" unui demers publicistic a cărui unicitate şi originalitate sunt asigurate prin modul în care autorul reuşeşte să stabilească şi să întreţină relaţia presă-administraţie publică în limite ce nu depăşesc cadrul instituţional şi ai cărui actori îndeplinesc, de pe poziţii diferite, dar în numele unui crez comun, o misie faţă de propria conştiinţă şi faţă de obştea care şi-a pus speranţa în succesul unei astfel de întreprinderi.

În concluzie, suntem în faţa unei cărţi bine scrise, apreciată şi primită ca atare de publicul prezent, o carte despre târgumureşeni şi mureşeni - personaj colectiv, dar nu anonim, ci, dimpotrivă, făcându-şi simţită prezenţa şi auzită vocea într-un dialog social civilizat, dialog ce „sare", cu naturaleţe, din pagina de ziar în scoarţele cărţii.

 

Lasă un comentariu