PICURI DE ÎNŢELEPCIUNE

Distribuie pe:

Dragostea de creştin ne obligă să nu deosebim pe om de om, zicând: pe acesta îl ştiu, iar pe celălalt nu-l ştiu; acesta mă laudă şi celălalt mă blestemă. La fel să-i iubiţi pe prieteni ca şi pe duşmani. De la vrăjmaşi să rabzi răutăţile aduse asupra ta, căci prin el diavolul lucrează pentru păcatele tale. Avem exemplu de urmat pe Hristos, Domnul nostru, care din dragoste pentru noi a suferit. Creştinii lui Hristos trebuie să-i iubească la fel şi pe cel cu inimă curată şi pe cel păcătos. Iubirea aproapelui este o poruncă a lui Hristos. Dacă totuşi nu poţi să-l iubeşti, măcar să nu-l urăşti, ca să poţi primi darul de la Hristos.

Sf. Maxim Mărturisitorul (580-662), monah, mistic bizantin, autorul unor importante opere teologice

***

«Fiule, când voi muri, să mă îngropi şi să nu părăseşti pe mama ta; cinsteşte-o în toate zilele vieţii tale, fă ce-i place ei şi să nu-i pricinuieşti amărăciuni! Adu-ţi aminte, fiule, că ea a înfruntat multe primejdii pentru tine, când te-a purtat în pântece. Şi când ea va muri, s-o îngropi lângă mine în acelaşi mormânt. Adu-ţi aminte în toate zilele, fiule, de Domnul Dumnezeul nostru şi să nu doreşti a greşi şi a călca poruncile Lui. Să faci fapte bune, în toate zilele vieţii tale şi să nu umbli pe căile nedreptăţii».

Sf. Scriptură a Vechiului Testament, Tobit - cap. 4, vers. 3-5

***

„CĂRŢILE sunt moştenirea pe care un mare geniu o lasă omenirii şi care sunt transmise din generaţie în generaţie, ca dar pentru urmaşii care nu s-au născut încă. Cărţile nu sunt lucruri absolut moarte, ci conţin în ele o parte de viaţă pe măsura sufletului celui ce le-a dat viaţă, ba mai mult, ele păstrează ca într-o amforă cea mai pură substanţă şi semnul intelectului viu ce le-a zămislit. O carte bună este preţiosul sânge dătător de viaţă unui spirit ales, anume îmbălsămat şi păstrat pentru o existenţă dincolo de viaţă. O carte bună e cel mai bun prieten, azi ca întotdeauna. Nu arareori cărţile sunt farmece şi talismane. Unele cărţi se cuvine să fie degustate, altele devorate şi doar câteva mestecate. Cărţile, ca şi proverbele, dobândesc valoare prin pecetea şi stima timpurilor pe care le-au străbătut. Ele pot fi împărţite în două categorii: cărţile zilei şi cărţile tuturor timpurilor."

George Bernard Shaw (1856-1950), scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, publicist politic

P.S. „Iubiţilor, să ne iubim unul pe altul, pentru că dragostea este de la Dumnezeu şi oricine iubeşte este născut din Dumnezeu şi cunoaşte pe Dumnezeu. Cel ce nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire". (1 Ioan 4, 7-8)

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu