Dacă sunt încarceraţi în condiţii inumane, DEŢINUŢII AR PUTEA BENEFICIA DE REDUCEREA PEDEPSEI

Distribuie pe:

Cu 175 voturi pentru, 85 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri, Camera Deputaţilor (for decizional) a adoptat, marţi, 9 mai 2017, proiectul de lege care prevede că deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenţie. Data de la care se vor calcula aceste zile din pedeapsă ca executate va fi 24 iulie 2012.

Proiectului adoptat prevede modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

„La calcularea pedepsei executate efectiv, se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată", se arată în actul normativ adoptat.

Printre condiţiile necorespunzătoare de detenţie se numără lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa luminii naturale, a ventilaţiei, aglomerarea din camera de detenţie sau mucegaiul de pe pereţi.

În plus, faţă de actualele prevederi legale, deţinuţii care prestează muncă remunerată vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de muncă (un plus de 2,5 zile libere la 30 de zile muncite, faţă de legea în vigoare). Deţinuţii care prestează muncă neremunerată vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 2 zile muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite faţă de legea în vigoare), iar deţinuţii care muncesc pe timp de noapte vor avea două zile reduse dintr-una muncită (un plus de 15 zile la 30 de nopţi lucrate faţă de legea în vigoare).

Pentru a intra în vigoare, actul normativ votat de Camera Deputaţilor trebuie promulgat de preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu